Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Για να υπάρξει νέα κυβέρνηση πρέπει να γίνουν εκλογές, για να επιλέξει ο λαός αυτούς που θέλει να τον κυβερνήσουν. Στη νέα κυβέρνηση δεν έχουν χώρο, αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους σε αντισυνταγματικά μνημόνια. Στους ΑΝ.ΕΛ. θα τηρήσουμε την εντολή του συνεδρίου, να μην βάλουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτές που έλαβαν τέτοιες αποφάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.  Ακόμη, σημείωσε ότι δεν αρκεί οι βουλευτές να αντιδρούν εκτός Βουλής, αλλά και εκτός αυτής. «Αν υπάρχουν βουλευτές της συγκυβέρνησης που έχουν αντιληφθεί τι έχουν ψηφίσει και έχουν αποφασίσει να ρίξουν την κυβέρνηση, να τη ρίξουν σήμερα το βράδυ», υπογράμμισε. «Εμείς δεν θα συνεργαστούμε με τον κ. Πλεύρη, τον κ. Καρατζαφέρη και όσους δεν είναι στο δημοκρατικό τόξο», σημείωσε ακόμη.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν, εάν πρώτα δεν γίνουν εκλογές, προκειμένου να μην παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης. «Τεχνητή ανάσα ζωής στην κυβέρνηση δεν θα δώσουμε. Δεν θα γίνουμε η Πολιτική Άνοιξη του 1993. Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη νέα κυβέρνηση. Ζητάμε εκλογές χθες», διεμήνυσε. «Έχω υποψήφια πρόσωπα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα συζητήσουμε και εντός κόμματος και με τα λοιπά συνεργαζόμενα κινήματα. Δεν θα δώσουμε, όμως, στην κυβέρνσηη την ευκαιρία να κάψει ένα όνομα κοινής αποδοχής, ανακοινώνοντάς το τώρα. Θα το κάνουμε μετά τις εκλογές. Οι ΑΝΕΛ επιμένουμε στην εκλογή του Προέδρου από τον ελληνικό λαό», συνέχισε.

Για το χαμηλό ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον, «που δυσκόλεψε το έργο μας. Από τα 7 εκατ. ευρώ επιδότηση προς τα κόμματα, λάβαμε μόλις 55.000 πριν τις εκλογές. Δεν είχαμε καμία πρόσβαση στα ΜΜΕ. Συνεχίζουμε να έχουμε μιντιακό αποκλεισμό». Ακόμη, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο πρωτοφανής πόλεμος που δεχόμαστε, μας δίνει δύναμη να επιμείνουμε στις θέσεις μας».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Καμμένος είπε ότι «Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» και τον κατηγόρησε ότι είναι «πατερίτσα» του ΠΑΣΟΚ που παρέχει ασυλία στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Δεν είμαστε πατερίτσα, ούτε βοηθητικός τροχός κανενός», τόνισε.

«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να φύγει γρήγορα από τη θέση που κατέχει», δήλωσε και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρχει ασυλία για κανέναν. Ανέφερε, για παράδειγμα, πως ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να δώσει ασυλία στον Γιώργο Παπανδρέου, θα βρει απέναντί του τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όσον αφορα στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «οποιαδήποτε συνεργασία θα φγίνει με τις αρχές μας, δεν ανταλλάσσουμε τις θέσεις μας με καρέκλες. Θα συνεργαστούμε με πολιτικά κριτήρια, βάσει των εντολών του λαού».

Για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να συναντήσει όλους «τους αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου, για τη συγκρότηση κοινού μετώπου». Επιπλέον, είπε ότι το κόμμα του παρουσίασε πρόταση για το πώς μπορούν οι πολίτες να προσφύγουν εναντίον του ΕΝΦΙΑ και να μην τον πληρώσουν και το επόμενο διάστημα θα καταθέσει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως «πρέπει να είναι πολιτικός, οικονομικός και γεωπολιτικός εταίρος». «Οι ΑΝ.ΕΛ. προτείνουν γεωπολιτική συμμαχία με την ευρασιατική ένωση και κατάργηση βίζας με τη Ρωσία, ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες της Ρωσίας βοηθούν την οικονομία της Ελλάδας. Ο Πούτιν έβαλε πέρυσι δασμούς στις εισαγωγές φρούτων από την Τουρκία και έτσι ευνοήθηκαν οι ελληνικές παραγωγές. Υπάρχει ανάπτυξη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας από αυτή την εξέλιξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προχωρήσουμε σε εμπάργκο. Η Ελλάδα με τη βιασύνη Βενιζέλου τάσσεται απέναντι σε μια ομόδοξη χώρα, τη Ρωσία. Επιπλέον, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν αυτή που ανέδειξε σχέσεις με τη Ρωσία. Η τελευταία πρέπει να είναι σύμμαχος με τη χώρα που ετοιμάζεται να αποτελέσει παραγωγό πετρελαίου».

«Η Βουλή πρέπει να είναι συντακτική. Πρέπει το Σύνταγμα, που θα αναθεωρηθεί, να μην παρέχει ασυλία σε βουλευτές. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγραφές εγκλημάτων, όταν οι πολίτες σύρονται στη δικαιοσύνη για μικρότερα θέματα. Έχουν γίνει εγκληματα, έχει κλαπεί δημόσιος πλούτος. Θα πληρώσουν», είπε.