Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να διαρραγεί η εσωτερική συνοχή μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και των κέντρων λήψης των αποφάσεων σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται η κυβέρνηση. Και ο κίνδυνος αυτός δεν προέρχεται εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων, κυρίως των γαλάζιων βουλευτών, και της κριτικής προς το πρόσωπο του Γκίκα Χαρδούβελη.

Αντιθέτως, έχει ως πυρήνα τη σαφώς διαφορετική προσέγγιση του Υπουργού Οικονομικών και των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού έναντι της προοπτικής υλοποίησης σειράς φοροελαφρύνσεων που θα δώσουν κάποια ανάσα στους πολίτες και πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, δοκιμάζει τις αντοχές στο εσωτερικό. 

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διασκεδάσουν τις σχετικές πληροφορίες, υπουργείο Οικονομικών και Μαξίμου μοιάζουν να λειτουργούν χωρίς συντονισμό, στοιχείο που για τους γνώστες του παρασκηνίου σηματοδοτεί τη διαφορά στις προσεγγίσεις και τις επιδιώξεις των δύο πλευρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση έστελνε διαφορετικά μηνύματα για το ύψος της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ ως προς τα κενά/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Από το Υπουργείο Οικονομικών γινόταν λόγος για έκπτωση που θα είναι από 15% και πάντως κάτω από 20% ενώ κυβερνητικές πηγές, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, έκαναν λόγο για έκπτωση 20%, όπως και έγινε. Η διαφορά αυτή, ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν τα όσα λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, δεν συνιστά ασυνεννοησία μεταξύ των δύο πλευρών αλλά καταδεικνύει τη διαφωνία τους στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε να διαφωνεί με το ύψος της έκπτωσης 20%, η οποία τελικά του επεβλήθη μετά και από συνεννόηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.  

Αντίστοιχη, λέγεται, ότι ήταν και η εικόνα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι. Κατά πληροφορίες, και παρά το γεγονός ότι ο κ. Χαρδούβελης ήταν τύποις ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι απευθείας συνεννοήσεις μεταξύ τρόικας και των επιτελών του Μαξίμου δεν έλειψαν. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, αν όχι να διαφωνεί πάντως να μην υπερασπίζεται σθεναρά την κυβερνητική γραμμή για φοροελαφρύνσεις, έναντι της τρόικας στο Παρίσι, τότε πρόκειται για μία ουσιαστική απόκλιση που εγκυμονεί κινδύνους περιπλοκών και, μάλιστα, τη στιγμή που η χώρα εισέρχεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις τόσο για την αποτροπή ενός νέου μνημονίου όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους.