Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η εξέγερση των «κολίγων» της Νέας Δημοκρατίας είναι γεγονός. Σε όποια «γαλάζια» σύναξη βρεθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές τις τελευταίες ημέρες, ακούνε σκληρές φράσεις. Λόγια πικρίας και αγανάκτησης.

Η οργή για την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ ξεχειλίζει. Το κλίμα ημέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο βαρύ. «Οι κολίγοι ξυπνήσαμε. Αρκετά μας κορόιδεψαν. Δεν πάει άλλο» είναι το μήνυμα που φθάνει από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, μέσω των βουλευτών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπουργοί, βουλευτές και κομματικοί παράγοντες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βουβοί και χωρίς διάθεση να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Αντ΄ αυτού φωνάζουν και ζητούν εξιλέωση. Τηρούν εχθρική στάση προς τη «δική τους κυβέρνηση» και δεν συγκρούονται με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις «τοπικές βουλές», στα καφενεία, ανά την επικράτεια.

Εξάλλου, τα τείχη του παρελθόντος έπεσαν και οι δεξιοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι δεν φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προφανώς ασπάζονται τη γραμμή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, που υιοθετεί και το Μέγαρο Μαξίμου, «να ενωθούμε για να μην έρθουν οι κομμουνιστές και μας πάρουν τα σπίτια».

Η ρήση του Βύρωνα Πολύδωρα, όσο και να διαφωνεί κανείς μαζί του από το χώρο της κεντροδεξιάς, ότι «εδώ οι δεξιοί μας πήραν τα κοτέτσια και τα σπίτια», γίνεται αποδεκτή από πολλούς στη ΝΔ.

Ήδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι στα όριά της και οι γκρίνιες πληθαίνουν. Και ακόμα και αν ο ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε με αντικαταστάσεις των διαφωνούντων βουλευτών, δεν σημαίνει εκτιμούν πολλοί βουλευτές και ορισμένοι υπουργοί, θα ηρεμήσει η κατάσταση.

Η εικόνα παντού η ίδια. Από τον Εβρο ως την Κρήτη. Ακόμη και στα άλλοτε πανίσχυρα «κάστρα» της ΝΔ η κατάσταση είναι εκρηκτική. Το βαρύ κλίμα το διαπιστώνουν πολλοί, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα.

Αποδέκτες της κοινωνικής οργής είναι οι βουλευτές, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο την εσωστρέφεια και την απολογία για πράξεις για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνοι.

Κύριο όμως στοιχείο που καταγράφεται πλέον αρκετά έντονα τις τελευταίες ημέρες είναι η μουρμούρα για το πρωθυπουργικό περιβάλλον και την αδράνειά του. «Επιτέλους τι κάνει; Παρασίτεψε η ιστορία. Πόσο θα πρέπει να αυξηθεί η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξυπνήσουμε;» τονίζουν ακόμη και βουλευτές.