Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ, του υπουργείου Υγείας.

Τόσο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, έκαναν λόγο για ένα ελεγκτικό σύστημα που θα περιορίζει τις σπατάλες και υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει τις συνταγογραφήσεις, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Από την πλευρά της, όμως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που εφαρμόζει καταργεί τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη και «βάζει μαχαίρι» στην πρόληψη.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, έκανε λόγο για άκρως απαράδεκτη και αντιλαϊκή ρύθμιση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, καταργεί την δυνατότητα πρόληψης στους ασφαλισμένους, ενώ μεταβιβάζει τους δημόσιους πόρους σε μία Ανώνυμη Εταιρία, ελεγχόμενη ουσιαστικά από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι επικρίσεις του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιάννη Δημαρά, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για υποκρισία τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αποδέχονται, όπως είπε, την πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. 

TAGS