Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Επιχείρηση συσπείρωσης και κατευνασμού των βουλευτών της συγκυβέρνησης θα σχεδιάζουν Σαμαράς και Βενιζέλος αφού οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, παρά την ψήφισή του, αλλά και η έλλειψη σχεδιασμού για τον ακριβή αριθμό των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν προκαλέσει σεισμό στο στρατόπεδο της κυβέρνησης.

Την κατάσταση επέτεινε και η άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν την τροπολογία για τον φόρο στα ακίνητα και μάλιστα χωρίς νωρίτερα να έχουν ενημερώσει τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων.

Ήδη ο πρωθυπουργός δέχτηκε εισηγήσεις για σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για να εκτονωθεί το κλίμα και μάλιστα οι πιο τολμηροί έχουν εισηγηθεί στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά να επιτρέψει στους βουλευτές να πάρουν τον λόγο μετά την ομιλία του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο μέχρι τότε τον ρόλο του πυροσβέστη θα αναλάβουν οι «γνωστοί» σύμβουλοι του προέδρου που θα αναλάβουν να κάνουν αυτό που δεν έκανε το οικονομικό επιτελείο, να συνομιλήσουν δηλαδή με τους βουλευτές και να τους ενημερώσουν και για τα δύο θέματα τόσο για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ όσο και τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση μερίδας βουλευτών και πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνομιλίες με συνεργάτες του ζήτησε να απευθυνθεί σε αυτούς τους βουλευτές το ερώτημα αν προέχει η σωτηρία της χώρας και η εθνική προσπάθεια ή η δική τους πολιτική καριέρα.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται ξανά η συζήτηση για τους βουλευτές και τους υπουργούς που σπάνια υπερασπίζονται το έργο της κυβέρνησης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι από το σύνολο των βουλευτών και των υπουργών ελάχιστοι είναι εκείνοι που συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο στηρίζοντας το κυβερνητικό έργο.

Μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προκρίνουν ως λύση για την εκτόνωση του κλίματος και στο ΠΑΣΟΚ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ωστόσο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκρίνει την λύση του πολιτικού «μασάζ» στους βουλευτές του κόμματος.