Κλείδωσαν κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σύμφωνα με πληροφορίες οι δεσμεύσεις που θα δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στην 79η ΔΕΘ το Σάββατο.

Όπως επεσήμαναν από την Κουμουνδούρου και ανεξάρτητα από την κεντρική διαπραγμάτευση που θα γίνει, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Βασική δέσμευση είναι η επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και η δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα θα δοθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, ενώ θα δοθεί επιδότηση για την ηλεκτροδότηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται επίσης να εξαγγέλλει αποκατάσταση μέρους απωλειών των χαμηλότερων συντάξεων και επαναφορά επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ και διεύρυνση των δικαιούχων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώσει την παύση των ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο. Θα διαμηνύσει εξάλλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να διαμηνύσει την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο και να τον αντικαταστήσει με κλιμακωτό Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, ενώ θα ανακοινώσει και ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και χρέη στο δημόσιο.

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα δομήσει την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνα με την Κουμουνδούρου η αναχαίτιση ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, οι θεσμικοί μετασχηματισμοί (λειτουργία του κράτους, συλλογικές συμβάσεις) και η η ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης.

Όπως και να χει, το ακριβές περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσίπρα δεν είναι γνωστό καθώς θα υπάρξει από τον ίδιο μια τελική ιεράρχηση των δεκάδων θέσεων και προτάσεων που έχουν υποβληθεί σε σωρεία συνεδριάσεων και πολύωρων συζητήσεων της Επιτροπής προγράμματος και της Πολιτικής Γραμματείας.

Ενστάσεις για σειρά θεμάτων, όπως στο θέμα της δημιουργίας τράπεζας ειδικού σκοπού, η διαχείριση των κόκκινων δανείων κλπ έχει διατυπώσει η Αριστερή Πλατφόρμα.