Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Επί ξηράς ακμής κινείται, για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση καθώς οι πιστωτές αυξάνουν την πίεσή τους έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για φοροαπαλλαγές ενώ την ίδια ώρα η αχτίδα φωτός που είχε διαφανεί με τη διαρροή της πρόθεσης του ΔΝΤ για τη διεξαγωγή Διάσκεψης για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον έσβησε μετά τη διάψευση του Ταμείου. 

Η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στη μέγγενη των δανειστών, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να κρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στην εμφανή πλέον κόπωση της ελληνικής κοινωνίας, από τα απανατωτά μέτρα, και του κινδύνου απώλειας της όποιας πολιτικής πρωτοβουλίας. Την ούτως ή άλλως δύσκολη προσπάθεια του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά επιδεινώνει και η πολιτική εκκρεμότητα στην Ελλάδα, εξαιτίας του ερωτήματος εάν η Βουλή μπορεί να αναδείξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας

Οι πιστωτές, που ούτως ή άλλως έχουν τις δικές τους εσωτερικές έριδες, εμφανίζονται από απρόθυμοι έως αρνητικοί να παράσχουν πολιτική λύση στο ζήτημα του χρέους αν δεν αποσαφηνιστεί το πολιτικό αύριο της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης που, υπό κανονικές προϋποθέσεις, θα έπρεπε να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας αναμένουν τις εξελίξεις, το ίδιο και όσοι θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα και τα μόνα θετικά σημάδια έρχονται από τις αγορές και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτό το περιβάλλον, συνεπώς, καλείται να πορευθεί η ελληνική πλευρά γνωρίζοντας ότι οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πισωγύρισμα. Το κλίμα αυτό, άλλωστε, εξηγεί – πιθανότατα και σε απόλυτο βαθμό – την επιλογή του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να εξαγγείλει μέτρα αλλά να μην προχωρήσει στην οριστικοποίησή τους πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και τα μηνύματα που θα στείλουν οι υπουργοί της Ευρωζώνης. 

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εξακολουθεί να επιμένει στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει. Αυτός περιλαμβάνει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης (σ.σ. και πάλι συμπεράσματα θα βγουν από τους υπουργούς της Ευρωζώνης σήμερα), ολοκλήρωση των stress tests και, κυρίως, έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα του νέου πακέτου και της βιωσιμότητας του χρέους ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει πόντους στην προσπάθεια εξασφάλισης των 180 που απαιτούνται για την Προεδρική εκλογή. 

Η χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα συνεχίσει, ακόμη και μόνο του, το ελληνικό πρόγραμμα (σ.σ. η τελευταία δόση εκ μέρους του ΔΝΤ είναι το 2016 ενώ της Ευρωζώνης ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο φέτος) ερμηνεύεται ως μία ακόμη κίνηση της Ουάσιγκτον στη σκακιέρα με την ευρωζώνη.

«Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους έλληνες και ευρωπαίους πολιτικούς» είπε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Βερολίνο και Βρυξέλλες, προφανώς, δεν επιθυμούν να αφήσουν μόνο του το ΔΝΤ σε μία χώρα της Ευρωζώνης ενώ είναι απορίας άξιο πώς θα παραμείνει το Ταμείο εάν δεν διασφαλιστεί η επάρκεια της χρηματοδότησης του προγράμματος και για το επόμενο διάστημα. Κυρίως, όμως, το σενάριο παραμονής του ΔΝΤ στη χώρα τινάζει στον αέρα και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς καθώς απαλλαγή από το μνημόνιο με το ΔΝΤ παρών δεν μπορεί να υπάρξει. 

Μόνον βέβαιο είναι ότι το μεγάλο πολιτικό παίγνιο δεν αφορά μόνον το εσωτερικό της χώρας και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Το παίγνιο αφορά εξίσου και τους δανειστές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και μόλις αρχίζει...