Ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι το άτυπο Eurogroup στο Μιλάνο, όπου ανάμεσα σε άλλα εξετάστηκε και η πρόοδος της Ελλάδας έπειτα από τις συνομιλίες των Παρισίων. Μετά τα stress tests των τραπεζών θα αρχίζουν οι συζητήσεις για το χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Για «παραγωγικές συζητήσεις», έκανε λόγο ο Ντάισελμπλουμ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ διαπίστωσε πρόοδο στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος. 

«Το Εurogroup ενημερώθηκε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και προσέθεσε πως «η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα είχαν παραγωγικές συζητήσεις στο Παρίσι για να προετοιμάσουν τον επόμενο έλεγχο που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου».

«Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί το Εurogroup θα συζητήσει τα αποτελέσματα και τα διάφορα εμπλεκόμενα θέματα που άπτονται του τέλους του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη του έτους» συνέχισε.

Εστιάζοντας γενικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, διεμήνυσε πως τα δομικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα επανέλαβε την ανάγκη η νομισματική πολιτική να συνδυαστεί με δημοσιονομική πολιτική, επενδύσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε πως μέσα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, επετεύχθη ο στόχος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πλέον η προσοχή της Ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι για την Ελλάδα  υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP (αγορές ομολόγων) της ΕΚΤ.

«Και τα δύο αυτά ποσά εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης» εξήγησε.

Χαρδούβελης: Στις 25 Σεπτεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συζήτηση στο Eurogroup.

Όπως είπε, επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup ότι οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι διευκόλυναν την έλευση της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Εκτίμησε ότι η τρόικα θα φτάσει στην Αθήνα περί τις 25 Σεπτεμβρίου και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που έγινε στο σημερινό άτυπο Eurogroup, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών.