Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας φόρος τον οποίο η κυβέρνηση- λέει ότι- τον μελετούσε εδώ και δύο χρόνια. 

Που η κυβέρνηση- λέει ότι- είναι χαμηλότερος από το χαράτσι στη ΔΕΗ και τον φόρο ακίνητης περιουσίας (μαζί). Τελικά, χθες που ήρθε στη Βουλή, για να ψηφιστεί, χρειάστηκε να αντικατασταθούν αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση φλέρταρε με την πολιτική αυτοκτονία και την απέφυγε την τελευταία στιγμή. Το κόστος όμως που θα κληθεί να καταβάλει- όλοι πιστεύουν ότι- θα είναι βαρύ.

Για τους βουλευτές της ΝΔ, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί έμπνευση του Στουρνάρα, του Χαρδούβελη ή του (συμβούλου του υπουργού οικονομικών) Ν. Καραβίτη. Σημασία έχει ότι ένας έκτακτος φόρος έγινε μόνιμος και αυτό έκανε το ποτήρι των ήδη υπερφορολογημένων πολιτών να ξεχειλίσει. Γι αυτό και η… ευχή της Άννας Καραμανλή προς τον Γκίκα Χαρδούβελη (να του πείτε να πάει να γα@@θεί) έκανε πολλούς να πούνε «να αγιάσει το στόμα της». 

Η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ εξελίχθηκε σε εφιάλτη για το Μέγαρο Μαξίμου, αν και είχε προ πολλού (και από πολλούς) επισημανθεί ότι η κατάσταση προσλαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού γνώριζαν ότι όποιος τολμήσει να εκστομίσει ότι με τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουμε λιγότερα από (όσα πληρώναμε με) το χαράτσι κινδυνεύει με… δημόσιο ανασκολοπισμό.

Με τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έδειξε τάσεις αυτοκτονικού ιδεασμού. Χωρίς να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνήσει το δακτυλάκι του, έβαζε το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο. Με λάθη, με γκρίνιες, με αστοχίες, με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε τώρα- που πέρασε η μπόρα- ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ενδεχομένως να έχουν δίκαιο. Ωστόσο, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί αν συνεχιστεί ο Τσίπρας δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να… περιμένει. Δεν θα χρειαστεί να ρίξει την κυβέρνηση, γιατί θα πέσει μόνη της και με… κρότο. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ικανός, ευφυής και εργατικός. Φαντάζει όμως πολύ μόνος και οι υπουργοί του πολύ λίγοι…