Η λύση στην κρίση της Λιβύης δεν μπορεί να δοθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, είπε ο ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Δρούτσας στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. "Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι από την πρώτη στιγμή με συνέπεια ότι χρειάζεται πολιτική λύση και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει καταθέσει και τις δικές της σκέψεις και προτάσεις", πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας σε δήλωσή του στους Έλληνες ανταποκριτές και δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Η Λιβύη ήταν το πρώτο θέμα της ατζέντας της συνόδου του ΝΑΤΟ και όπως είπε ο κ. Δρούτσας τονίστηκε ότι "χρειάζεται πολιτική λύση και μάλιστα συμφωνήσαμε ότι το συντονισμό πρέπει να αναλάβει ο ΟΗΕ".

Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε την ανάγκη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη. "Ακριβώς σε αυτό τον τομέα ο ρόλος του ΝΑΤΟ αποδείχτηκε κρίσιμος και αυτό το επιβεβαιώσαμε και σήμερα στη συνάντησή μας", είπε ο κ. Δρούτσας σημειώνοντας ότι δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία: "Πρώτον ότι όλες οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κινούνται απολύτως μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ/ΟΗΕ--αυτό για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Και δεύτερον και συμμετοχή κάποιων αραβικών χωρών στις επιχειρήσεις σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ".

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα διευκολύνει αυτές τις επιχειρήσεις μέσω των στρατιωτικών βάσεων, αλλά δεν συμμετέχει ενεργά στις στρατιωτικές και πολεμικές επιχειρήσεις. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο σκέλος της ανθρωπιστικής βοήθειας που τίθεται επιτακτικά για τον λιβυκό πληθυσμό. "Είχα για άλλη μια φορά την ευκαιρία να τονίσω το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κρήτη στο συντονισμό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας και να εκφράσω στο τραπέζι του ΝΑΤΟ τη διαθεσιμότητά μας να παίξει η Κρήτη αυτό το ρόλο", είπε ο κ. Δρούτσας.