current views are: 2

13 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:10

Ο Τσίπρας παρουσιάζει το μοντέλο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει αριθμολαγνικά το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι θα δει το δέντρο αλλά θα χάσει το δάσος.

Δημοσίευση 06:10’
αρθρο-newpost

Όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει αριθμολαγνικά το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι θα δει το δέντρο αλλά θα χάσει το δάσος.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει αριθμολαγνικά το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι θα δει το δέντρο αλλά θα χάσει το δάσος. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν βιώσει τα πέτρινα χρόνια, σε συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το ότι “κόμμα που ετοιμάζεται να πάρει την εξουσία, όχι μόνο δεν υπόσχεται αλλά αντιθέτως επιδιώκει να συγχρονίσει τον κοινωνικό μετασχηματισμό με την οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας”. 

Το νέο στοιχείο από όσα θα παρουσιάσει ο Α. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς αυτή η νέα αντίληψη που φαίνεται ότι διατρέχει το σύνολο του προγραμματικού λόγου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δηλαδή τον κοινό βηματισμό των κοινωνικών αλλαγών με εκείνων της οικονομίας, ως ένα αρραγές πεδίο που λειτουργεί αλληλοτροφοδοτούμενο. 

Όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου η παρουσίαση και η ανάγνωση οικονομικών “προσφορών” από μόνη της δεν αρκεί για να αλλάξει κατεστημένες λογικές και πρακτικές και επεδίωξαν και μάλλον πέτυχαν να συνδέσουν την οικονομία με τις απαραίτητες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Με δεδομένο ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα έχει άρδην αλλάξει, ουδείς πλέον αμφισβητεί την ακραία ταξικότητα που καταγράφεται σε μια άλλοτε σχεδόν ομαδοποιημένη κοινωνία πάνων από το μέσο όρο, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλη από το να επανακαθορίσει το κοινωνικό ζήτημα σε απόλυτη συνάφεια με την οικονομία. Ακολουθώντας τη σύγχρονη πολιτική ανάλυση περί των κοινωνιών, στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι “το πρόταγμα δεν είναι απλώς να αποκατασταθούν αδικίες (θυμίζει λίγο σοσιαλιστικό ρεαλισμό), αλλά η ίδια η κοινωνία να αποτελέσει τον εμβρυουλκό της νέας πραγματικότητας”. 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία του προγράμματος εκτιμούν ότι “για πρώτη φορά η Αριστερά παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όχι μόνο κυβερνησιμότητας της χώρας, αλλά κυρίως της κοινωνικής της ανασυγκρότησης” παραπέμποντας επί της ουσίας στη συνολική αντίληψη που οφείλει να έχει ένα κόμμα ” το οποίο φιλοδοξεί να μην αποτελέσει ένα διάλλειμα στη διακυβέρνηση της χώρας”. 

Ουσιαστικά στην Κουμουνδούρου “παραγγέλλουν” προς κάθε κατεύθυνση ότι ” όποιος μείνει προσκολλημένος στα παλιό ερώτημα από που θα βρείτε τα λεφτά, έχει χάσει στη κοινωνία“.


σχετικα αρθρα