Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Από τη μία το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε διορία δύο μήνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας για την αποκατάσταση των ενστόλων.  

Από την άλλη το υπουργείο μέσω διαρροών αφήνει να διαφανεί πως δεν μπορεί να γίνει άμεσα ολική αποκατάσταση γιατί κάτι τέτοιο θα εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά. 

Συγκεκριμένα την Παρασκευή λίγη ώρα πριν από την απόφαση του ΣτΕ πηγές πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διέρρεαν πως θα είναι σταδιακή η  αποκατάσταση μισθών και συντάξεων των ενστόλων.

Παράγοντας του υπουργείου ανέφερε ότι έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) η μελέτη για τα μισθολογικά των ένστολων, η οποία, κατά με τον ίδιο, «θα είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του ΣτΕ, για αύξηση των απολαβών που δεν θα θίγει το αξιόμαχο». 

Παρ' όλα αυτά, όπως η ίδια πηγή ανέφερε, «πλήρης αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει». Λίγη ωρα αργότερα η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό τον πρόεδρό της Σωτήρη Ρίζο έδινε προθεσμία δύο μηνών στο υπουργείο Οικονομικών, για να συμμορφωθεί προς την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία δικαίωσε τους ένστολους ως προς τη μείωση των αποδοχών τους.

Η Επιτροπή με τέσσερα πρακτικά της έκανε δεκτές αντίστοιχες αιτήσεις Ενώσεων των ενστόλων που ζητούσαν τη συμμόρφωση του υπουργείου προς την απόφαση της Ολομέλειας.

Πάντως σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση έως 12,4% στους βασικούς μισθούς και και έως 17,9% στα επιδόματα ανάλογα με τον βαθμό. Καλύπτονται δε κατά 40% έως 50% οι απώλειες που είχαν οι ένστολοι από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα ξεκινήσει από το 2015.