Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Η εικόνα πανικού που εκπέμπει η κυβέρνηση οδηγεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη βεβαιότητα ότι «οι εκλογές κάθε μέρα που περνάει είναι και πιο κοντά». Με έκπληξη στη Κουμουνδούρου παρακολουθούν τις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου, πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του, οι οποίοι πέφτουν «απο τη μια γκάφα στην άλλη». 

Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών, το κοινοβουλευτικό «πανηγύρι» με τον ΕΝΦΙΑ, οι στα όρια της «θλίψης» παρεμβάσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αλλά κυρίως το πραξικόπημα στη ΝΕΡΙΤ στην οποία απαγορεύτηκε να μεταδοθεί η ομιλία του Αλ. Τσίπρα από το Βελλίδειο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, και η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», συνθέτουν μια «παρακμιακή ατμόσφαιρα που θυμίζει τη πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας». 

Οι πληροφορίες που φτάνουν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, κάνουν λόγο για κλίμα «ουσιαστικής παραίτησης ενός πρωθυπουργού ο οποίος δεν ελέγχει ούτε το στενό του επιτελείο». Οι εντός Μαξίμου αντιμαχόμενες «φράξιες» και οι εξ αυτών αλληλοσυγκρουόμενες «γραμμές» που εκπέμπονται δεν περνούν απαρατήρητες από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Αν αυτοί θέλουν να εμφανίζονται ως οι ηρακλιδείς της σταθερότητας, τότε ζούμε καταστάσεις πλήρους ανισορροπίας» επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία απορούν γατί η κυβέρνηση επιμένει να παίζει σε ένα γήπεδο από το οποίο λείπουν κυρίως οι φίλαθλοι. Εξάλλου και οι παίκτες, δηλαδή οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, μάλλον ως απόντες συμπεριφέρονται παρά ως μάχιμα μέλη μιας σοβαρής κυβέρνησης. 

Οι συνεχείς αποτυχίες του πρωθυπουργού, οι... αστοχίες των υπουργών, οδηγούν συνεργάτες του Α. Τσίπρα στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση δια της προχειρότητας και του αυτόματου πιλότου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δηλαδή ελπίζει σε ένα θαύμα που θα ανατρέψει την ...πραγματικότητα. Όμως επειδή στις μέρες μας δεν γίνονται θαύματα, στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές. 

«Όσο και αν επανέρχεται το σενάριο ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να βρει 180 πρόθυμους για την εκλογή ΠτΔ», ουδείς στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα «κουκιά βγαίνουν». Ειδικά σε μια περίοδο που το τρίτο μνημόνιο «έρχεται», οι φόροι «γονατίζουν» την κοινωνία και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους. 

«Τι άλλο χρειάζεται ο λαός για να πεισθεί να μας εμπιστευθεί» λένε στην Κουμουνδούρου και τονίζουν «χωρίς να μας δίνει λευκή επιταγή...».