Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η διπλή παραίτηση Μακρυδημήτρη- Μορώνη από τη ΝΕΡΙΤ, πυροδότησε νέα όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στις… πλατείες, εκεί όπου σήμερα το βράδυ θα στήσει γιγαντοοθόνες για να μεταδώσει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ. Ωστόσο, μια (διπλή) παραίτηση μόλις 24 ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας( Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου) για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, δημιουργεί ερωτηματικά και- κυρίως, κρύβει μεγάλο παρασκήνιο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει διαφορετικές εκδοχές: Η Αυγή αναφέρει ότι «η παραίτηση των Α. Μακρυδημήτρη - Ρ. Μορώνη από τη ΝΕΡΙΤ αποδίδεται ακριβώς στο «άδειασμα» που υπέστησαν από τη Σ. Βούλτεψη».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «λογοκριτική πρακτική, με παρέμβαση μάλιστα προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού», ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε (ΒΗΜΑ fm) ότι «ακούγεται ότι υπήρξε παρέμβαση από το Μαξίμου»

Στην όλη υπόθεση υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν αμφισβητούνται. Ο Βασίλης Θωμόπουλος, διευθυντής περιεχομένου της ΝΕΡΙΤ, ήταν αυτός που ενημέρωσε τον Π. Σκουρλέτη ότι θα μεταδοθεί μόνο η συνέντευξη Τσίπρα- όχι και η σημερινή ομιλία στο Βελλίδειο. Το επιχείρημα ήταν ότι ο προγραμματισμός, προέβλεπε μια live μετάδοση για κάθε πολιτικό αρχηγό, κάτι που ίσχυσε και για τον Π. Καμένο ο οποίος και στο Βελλίδειο μίλησε και συνέντευξη έδωσε.  Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέταξε ότι ως πέρυσι γινόταν δύο μεταδόσεις και ότι δεν μπορεί ο εκάστοτε προγραμματισμός να ακολουθεί τις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Ο Σκουρλέτης τηλεφώνησε στον Α. Μακρυδημήτρη ο οποίος συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις δύο μεταδόσεις. Ο Μακρυδημήτρης επικοινώνησε με τον Θωμόπουλο, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν το τηλέφωνο χωρίς να συμφωνήσουν, αλλά και χωρίς να διαφανεί ότι υπήρχε ενδεχόμενο παραίτησης.  

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Α. Μακρυδημήτρης, λίγες ώρες πριν παραιτηθεί, ετοίμαζε την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και η απόφασή του εξέπληξε όλους τους συνεργάτες του στην Αγία Παρασκευή. Αντιθέτως ο Ρ. Μορώνης είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα υπέβαλλε υποψηφιότητα για το ΔΣ. Το τι μεσολάβησε (αν μεσολάβησε) δεν έχει γίνει γνωστό. Εικάζεται ωστόσο βάσιμα ότι μεσολάβησε κάποια επικοινωνία του Μακρυδημήτρη με το Μέγαρο Μαξίμου.  

Είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις του Α. Μακρυδημήτρη με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη ήταν οι χειρότερες. Μάλιστα η κα Βούλτεψη δεν δίσταζε να δημοσιοποιεί τις απόψεις της σε ιδιωτικές συζητήσεις αναφερόμενη στα αδύνατα σημεία του Α. Μακρυδημήτρη, που- οφείλουμε να πούμε, ήταν αρκετά και σημαντικά, καθώς το μέσο δεν το γνώριζε. Η κόντρα είχε προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου και η (εκ νέου) επιλογή Μακρυδημήτρη για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου δεν θεωρούνταν δεδομένη.  

Ότι και αν παίχτηκε, η ουσία είναι ότι κυριάρχησε η εντύπωση πως υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση. Και στην τελική, αυτό είναι που μετράει…