Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Το χαρτί του Σπύρου Λυκούδη θα προσπαθήσει να παίξει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ μολονότι ο ανεξάρτητος βουλευτής εμφανίζεται διστακτικός σε μία συμπόρευση για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που μπορεί να ερμηνευθεί και ως "καπέλωμά" του. 

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να δώσει χρόνο στον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ έως ότου εκείνος κατανοήσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα προσπαθήσει να τον καταπιεί, ούτε να τον χρησιμοποιήσει, αλλά να τον αντιμετωπίσει ως ισότιμο εταίρο σε μία νέα προσπάθεια για την Κεντροαριστερά. 

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι εφόσον το οργανωτικό σκέλος του συνεδρίου απλωθεί και δεν καταστεί μόνο μία εσωτερική δική του υπόθεση, τότε ο Σπύρος Λυκούδης ίσως και να πειστεί ότι η συμπόρευση θα βοηθήσει όλες τις πλευρές για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. 

Ποντάρουν επίσης στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα ο ανεξάρτητος βουλευτής θα κατανοήσει πώς εάν δεν προχωρήσει σε κάποια θεαματική κίνηση ή πρωτοβουλία μπορεί και να εξαφανιστεί πολιτικά, δεδομένου ότι έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει νέο κόμμα ή κάποια πολιτική κίνηση. Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα των "58" νωπό που δείχνει πως δύσκολα ευδοκιμούν νέες πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του χώρου. 

Τον χώρο του διαμεσολαβητή προς την πλευρά Λυκούδη έχουν αναθέσει σε στελέχη της «Ελιάς» με τα οποία ο βουλευτής διατηρεί δίαυλους επικοινωνίας. Στόχος τους είναι να τον πείσουν πως δεν θα υπάρξει ενσωμάτωση αλλά μια συμπόρευση όπου ο καθένας θα διατηρήσει την αυτονομία του αποκτώντας και την δυνατότητα να εκπροσωπείται στα όργανα της δημοκρατικής παράταξης.