current views are: 2

13 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:33

Τσίπρας: Εκλογές, εξαγγελίες και επίθεση στην κυβέρνηση

Ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης», παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ. 

Δημοσίευση 16:33’
αρθρο-newpost

Ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης», παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ. 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης», παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ζήτησε άμεσα εκλογές με δίλημμα «διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση». 

Μάλιστα για τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είπε ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομίλίας του, χαρακτήρισε «ουσιαστική και όχι εθιμοτυπική» την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». 

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «μας  αφήνει αδιάφορους η παλαιοκομματική εθιμοτυπία των φθινοπωρινών υποσχέσεων στους Θεσσαλονικείς, οι οποίες ξεχνιούνται μόλις απογειωθεί το αεροπλάνο του εκάστοτε Πρωθυπουργού για την Αθήνα».

«Γνωρίζουμε τα χρόνια προβλήματα αυτής της πόλης, έχουμε βασανιστεί αρκετά για να βρούμε τις λύσεις τους. Για το πως θα απελευθερωθεί η δυναμική της Θεσσαλονίκης – που την πνίγει ο υδροκεφαλισμός και η εσωστρέφεια του συγκεντρωτικού και διαπλεκόμενου κράτους», σημείωσε.

Επίθεση σε Σαμαρά – Βενιζέλο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς. Όχι τελευταίου τροχού της άμαξας, παρακολουθητή των εξελίξεων. Ασφαλώς εντός των δυνατοτήτων της, αλλά με τόλμη. Χωρίς σύμπλεγμα πολιτικού επαρχιωτισμού. Μόνο με ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Ξεφεύγοντας τόσο από το ρόλο του υπάκουου μαθητή όσο και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων. Ρόλο που πρόθυμα έχουν αναλάβει οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έφτασαν στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αδιαφορώντας για το κόστος στην ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος όχι μόνο δε λογαριάζουν το κόστος των επιλογών τους, αλλά επιμένουν να αρνούνται πεισματικά να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα». 

«Με κορυφαίο γεγονός την ανιστόρητη στάση της Ελλάδας στη κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών, από τα κοράκια της Διεθνούς κερδοσκοπίας. Εκεί όπου απομονώθηκε φανερά η Γερμανία της κας Μέρκελ. Αλλά και εκεί όπου η υπερχρεωμένη Ελλάδα, συντάχθηκε με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, απέχοντας από τη ψηφοφορία. Μια στάση που αναδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Μιας κυβέρνησης που δε λογοδοτεί, απ’ ό,τι φαίνεται, στον Ελληνικό λαό, αλλά στα λόμπι των δανειστών και των διεθνών κερδοσκοπικών funds», ανέφερε. 

Όσον αφορά στην οικονομία και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως παρόλο που η κρίση είναι παρούσα και υποτροπιάζει και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, «στην Ευρώπη ολοένα και περισσότεροι το συνειδητοποιούν και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για αλλαγή πολιτικής. Δε μιλάνε για success story, όπως εδώ».

Εξαπολύοντας επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω, σε μια Ευρώπη που κάνει, έστω και δειλά, βήματα προς τα εμπρός. Γιατί, επιτέλους, συνειδητοποιεί ότι η λιτότητα, εκτός από ατελέσφορη και αδιέξοδη στην αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα αποδεικνύεται και επικίνδυνη».

Επίσης, τον κατηγόρησε πως «μεταλάσσει την κρίση από χρηματοπιστωτική σε δημοσιονομική, στη συνέχεια από δημοσιονομική σε κρίση της πραγματικής οικονομίας, και τώρα σε αρχόμενη κρίση αποπληθωρισμού». 

«Η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά, όμως, δεν είναι απλώς απούσα από τις διεργασίες στην Ευρώπη. Είναι για άλλη μια φορά στη λάθος όχθη του ποταμού. Είναι ένα βήμα πίσω από την κυρία Μέρκελ. Απλώς την ακολουθεί. Συντάσσεται με τις δυνάμεις του χθες που αμύνονται», επεσήμανε. 

Στη συνέχεια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «σημείο  αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για μια μεγάλη και αναγκαία αλλαγή στρατηγικής. Μαζί μας συντάσσονται οι δυνάμεις του αύριο που, με αφετηρία τον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο, σταδιακά κάνουν την παρουσία τους όλο και πιο πολύ αισθητή». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η είναι αναγκαία η άμεση πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και η  επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, «προϋπόθεση κοινωνικής σωτηρίας για την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για την αναγκαία στροφή στην Ευρώπη. Η πρότασή μας για άμεσο τερματισμό της λιτότητας και συντονισμένες ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης. Οι προτάσεις μας για την αμοιβαιοποίηση του χρέους και για ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων στη περιφέρεια, δεν αποτελούν πια φωνή βοώντος στην έρημο. Αλλά τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της Ευρώπης». 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον αποπληθωρισμό, ο οποίος «απειλεί να ξαναρίξει τη χώρα μας στον πάτο της ύφεσης πριν αυτή προλάβει να βγει από το πηγάδι». «Πρόσθετη απόδειξη της αποτυχίας του προγράμματος της «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ελλάδα ότι, δια στόματος Πρωθυπουργού, από αυτό εδώ το βήμα το περασμένο Σάββατο, η μνημονιακή υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά εδραιώνεται», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Και συνέχισε, «ο κ. Σαμαράς μονιμοποίησε το χαράτσι, με τη μορφή του λεγόμενου ΕΝΦΙΑ. Μονιμοποίησε την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, όπως και την αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υποσχέθηκε, όμως, και μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Ανάπτυξη σε συνθήκες δημοσιονομικής καταστολής, με την εσωτερική αγορά διαλυμένη και τις επενδύσεις να απομειώνονται διαρκώς». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «με την πολιτική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τη στασιμότητα, με σταθερά υψηλή ανεργία και ασταθή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία. Επιπλέον, όμως, ο κ. Σαμαράς, δεν υπόσχεται μόνο ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, αλλά και έξοδο από τη κρίση χωρίς απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας. Χωρίς καμία αναφορά για το στόχο αλλά και την αξία της διαπραγμάτευσης για το χρέος». 

«Ο κ. Σαμαράς, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και μαζί και τον εαυτό του. Θα μπορούσε κανείς να διακωμωδήσει αυτή τη στάση. Τα πράγματα όμως είναι πια πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό, όσο δυσάρεστες κι αν είναι», είπε.

«Ζητούμε άμεσα εκλογές»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ζητά σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης.

Χαρακτήρισε «ακατάλληλο» τον πρωθυπουργό για διαπραγμάτευση, καθώς όπως είπε «ακούει και υπακούει την κυρία Μέρκελ». 

«Ζητάμε εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν συνεχιστεί η καταστροφή. Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε εκλογές γιατί δε μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός μας. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη», υπερτόνισε.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης, με στόχο:

1. Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.

2. «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

3. Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

4. Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

5. Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

6. Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Ακόμη, επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το θέμα του κατοχικού δανείου.

Στη συνέχεια έθεσε το δίλημμα:

«Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συνυπογραφή όλων των αποφάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, από τη κυβέρνηση Σαμαρά». 

Οι δεσμεύσεις και οι πυλώνες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα:

1. Αυξήσει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια.

2. Επαναφέρει σταδιακά μισθούς και συντάξεις ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση.

3. Στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κίνητρα για την απασχόληση, αλλά και τη βιομηχανία επιδοτώντας το ενεργειακό κόστος με ρήτρα απασχόλησης και περιβάλλοντος.

4. Επενδύσει στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία, με στόχο να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα οι νέοι επιστήμονες που μαζικά μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια.

5. Ξαναχτίσει το κοινωνικό κράτος, αλλά ταυτόχρονα και ένα κράτος δικαίου και αξιοκρατίας. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες:

Α. Πρώτος Πυλώνας: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

  • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας
  • πρόγραμμα πιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
  • δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
  • πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
  •  ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
  • κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. 

Β. Δεύτερος Πυλώνας: Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

  • Άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία: 

– Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014

– Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

– Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.

– Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.

– Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο.

– Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

  • Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θέσπιση κοινωνικά δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
  • Νέα «σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»
  • Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού
  • Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας

Γ. Τρίτος Πυλώνας: Εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας

  • Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.
  • Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας

Δ. Τέταρτος Πυλώνας: Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος

  • Προώθηση της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους
  • Ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή νέων θεσμικών εφαρμογών άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος
  • Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης με εξάμηνο ορίζοντα υλοποίησης, το οποίο προβλέπει:

  • Αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού.
  • Αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. 

«Θα χτυπήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα»

Μάλιστα, σχετικά με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «θα βρούμε και θα χτυπήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα, όπου κι αν βρίσκονται».

Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας η οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να «διορθωθείτο έγκλημα του PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους, και να μπούμε στο δρόμο σταδιακής αποκατάστασης των συντάξεων».

«Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο δίνοντας όραμα και προοπτική στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους επιστήμονες, μπορούμε ξανασηκώσουμε την Ελλάδα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Με συλλογικό όραμα, σχέδιο και ελπίδα, μπορούμε να ξαναφέρουμε στο τόπο μας την ανάπτυξη. Όχι με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τις συνταγές του ΔΝΤ. Αλλά με το πατριωτισμό, το φιλότιμο, τις ικανότητες του κάθε Έλληνα πολίτη, που θα μπει μπροστά, θα πάρει στις πλάτες του την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Αξιοποιώντας τις ανεκτίμητες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και των ανθρώπων του», ανέφερε. 

Όπως είπε, ο πρώτος κύκλος ανασυγκρότησης της κοινωνίας θα αρχίσει με την ενεργοποίηση δύο παράλληλων διαδικασιών: Επίθεση στις εσωτερικές και τις ενδογενείς αιτίες της κρίσης και αντιμετώπιση των εξωτερικών αιτιών της κρίσης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε:

«Το δικό μας σχέδιο είναι απλό, συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, διότι ξεκινάει από μια ρεαλιστική διάγνωση της πραγματικότητας. Κυρίως όμως είναι ρεαλιστικό γιατί είναι ανατρεπτικό. Μόνος ρεαλισμός η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων, η ανατροπή των μνημονιακών καθεστώτων». 


σχετικα αρθρα