Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με το «λεφτά υπάρχουν» και την εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου να μοιράζει «λαγούς με πετραχήλια», παρομοιάζουν στην κυβέρνηση τη χθεσινή εμφάνιση και τα όσα είπε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν στο προσκήνιο τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία και προσπαθήσει να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «μάγο» που «θα μετατρέψει τα ευρώ σε δραχμές», σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά τη μνήμη και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλη η κυβερνητική ανακοίνωση ήταν γραμμένη σε δηκτικό ύφος, με την κα Βούλτεψη να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «εκτοξεύθηκε στον αστερισμό του «τζάμπα», μοίρασε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, κουπόνια σίτισης, σπίτια, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων, εισιτήρια λεωφορείων. Χάρισε δάνεια, εξαφάνισε τους φόρους, ίδρυσε τράπεζες, «γέννησε» εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και τελικά… επανίδρυσε και τη Δημοκρατία στη χώρα μας».

Άλλωστε τη στρατηγική της δριμείας επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανακοινώσεις Τσίπρα από τη ΔΕΘ, υποδεικνύει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με τη σημερινή συνέντευξή του στη Real News: «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο "λεφτά υπάρχουν" που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Είναι λαϊκίστικες υποσχέσεις που οδηγούν μαθηματικά πίσω σε νέο μνημόνιο! Εμείς βγαίνουμε από το μνημόνιο οριστικά και δεν θα ξαναχρειαστούμε δανεικά. Αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς με την αλήθεια, αυτοί με τα ψέματα»

Σε αυτή τη διαφορά είναι αποφασισμένη να εστιάσει στο επόμενο διάστημα τον πολιτικό της λόγο η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, «την ώρα που εμείς μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και αριθμούς για να βγούμε από την κρίση, βλέπουμε από τον κ. Τσίπρα ένα κρεσέντο ανέξοδης παροχολογίας».

Αναφερόμενη στα 9 δισ. για τον πρώτο χρόνο που υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε πως «αφού δεν μας λένε από πού θα τα βρουν, γιατί δεν βάζουν και κάτι παραπάνω; Έχουν πάρει διαζύγιο με την αλήθεια και την πραγματικότητα», υπενθυμίζοντας εν τέλει πως η χώρα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες μπορούν να καλυφθούν μόνο αν η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους. «Ας τα πουν στους Ευρωπαίους και στις αγορές αυτά», έλεγε χαρακτηριστικά.