Περισσότερο από δυόμιση ώρες κράτησε η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. 

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα βασικά σημεία των χθεσινών εξαγγελιών τονίζοντας πως δεν πρόκειται για παροχές αλλά και για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πολλές φορές πως η Ευρώπη είναι ενήμερη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αντίπαλοι επικρίνουν ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε ότι το 2012 είχε δεχθεί απειλές με αφορμη το πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είχε εξαγγείλει. 

Αναφερόμενος στις απειλές που δέχθηκε η κ. Λαγκάρντ ο κ. Τσίπρας είπε: Ποια είναι η μαφία αυτή που κυβερνάει τον τόπο και απειλεί διεθνείς παράγοντες;

O κ. Τσίπρας ζήτησε «εκλογές χθες» γιατί, όπως είπε, μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Να μην αποφασίσουν οι άλλοι για μας χωρίς εμάς»

«Η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει, γι αυτό ζητάμε εκλογές, να προσφύγουμε το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε ενώ απάντησε στην κριτική της κυβέρνηση για «παροχολογία», σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε σημειώνοντας: «Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές. Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;» Παράλληλα δήλωσε πως το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

«Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

«Μόνο η σύγκρουση μπορεί να φέρει έναν βιώσιμο συμβιβασμό»

Ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα, «για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» με βάση τις αρχές και τις αξίες του. Επίσης με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στη συνάντηση στο Κόμο της Ιταλίας σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του τις λέει σε όλα τα διεθνή φόρα και σε κανένα από αυτά δεν τον διέκοψε κάποιος για να του πει ότι αυτά είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν γιατί μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες, ότι θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ότι είμαστε συμβιβασμένοι, τα έχουμε κάνει πλακάκια με τη διεθνή ελίτ, με την κερδοσκοπία. Δεν γίνεται και τα δυο ταυτόχρονα». 

Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.

Παρωχημένος θεσμός το ΝΑΤΟ - Θα διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα

«Δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.

Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά και δεν μας δίνει κανένας σημασία». Σε ερώτηση για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν του δοθεί η εντολή, απάντησε ότι θα «είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» και έχει «εκπλήξεις» ως προς τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν.

«Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε την τρόικα ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι ευρωπαίοι γνωρίζουν το πρόγραμμα και δεν μας έδειξαν πόρτα εξόδου


Σε ερώτηση για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με την κ. Μέρκελ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα γοητευθεί ο ίδιος ή εκείνη από αυτόν και παρατήρησε: «Εγώ δεν θα παίξω τον ρόλο του κ. Σαμαρά, δεν θα της ζητήσω να δείξει επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή, τον κ. Σόϊμπλε».
Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι, έκανε λόγο για «τρομολαγνικά σενάρια» και υπογράμμισε: «Εγώ τα ίδια λέω παντού και κανείς δεν μου έδειξε το δρόμο της εξόδου».

Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών για τα μνημόνια είπε πως δεν θα λειτουργήσει με βάση τον προσωπικό ρεβανισισμό. Όπως ξεκαθάρισε όμως «εξεταστική επιτροπή για μνημόνιο και οικονομική κατάσταση για ΕΛΣΤΑΤ και παραποιημένα αποτελέσματα είναι μια υποχρέωση που πρέπει να γίνει».,,

Σχετικά με τα σενάρια που θέλουν τον Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας είπε πως δεν εμπλέκεται σε σενάρια  που ακούγονται στους διαδρόμους της παραπολιτικής πρόσθεσε όμως πως απόσο γνωρίζει δεν τον ενδιαφέρει ένας τέτοιος ρόλος. Τέλος για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε πως: «Έχουμε στενή καθημερινή επαφή με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ  όχι με πρώην ηγέτες του»