Σε κλίμα κατήφειας και έντονου προβληματισμού πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έγινε ενημέρωση από τους κυρίους Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοΐδη, Κατσέλη και Κουτρουμάνη.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ ,ήταν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης, καθώς και το νέο πρόγραμμα, η κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και η κοινωνική συνοχή, καθώς και η απαίτηση για ευκρινές σχέδιο εξόδου από την κρίση με χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης της ύφεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η οικονομία είναι σε καλό δρόμο, ενώ εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για το ότι "φουντώνει" η συζήτηση για την αναδιάρθρωση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τέτοιο θέμα γιατί δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, ενώ για την σχετική συζήτηση είπε ότι αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης στα μέλη του ΠΣ ότι οι όποιες αποκλίσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας είναι λογικές.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Πάρη Κουκουλόπουλου πως, ο,τιδήποτε κι αν αποφασιστεί για τις αποκρατικοποιήσεις, η χώρα πρέπει να είναι αυτάρκης σε ενέργεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κάθε ΔΕΚΟ θα εξεταστεί χωριστά από την κυβέρνηση, ενώ ο έλεγχος του δημοσίου θα διατηρηθεί στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η άρνηση της ΑΔΕΔΥ είναι προσχηματική γιατί θα θιγούν υψηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν τα χαμηλά, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στα υπουργεία.

Από την μεριά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης , Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για προώθηση της ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης τιμών και ανάπτυξης της περιφέρειας.

Το κλίμα μπορεί να είναι κακό στην κοινωνία, ανέφερε η Λούκα Κατσέλη, ωστόσο μπορεί να αλλάξει καθώς έχουμε προωθήσει -τουλάχιστον δέκα- μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ πρέπει να κάνουμε την κοινωνία, κοινωνό του αποτελέσματος της πολιτικής μας.

Γι' αυτό εσείς εδώ, είπε η κ. Κατσέλη απευθυνόμενη στα μέλη του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, ως το τελευταίο στέλεχος πρέπει να λειτουργείτε ως πολλαπλασιαστές και όχι ως διαιρέτες, ενώ πρόσθεσε ότι το διακύβευμα για το 2011 είναι η στήριξη της απασχόλησης.

Η κ. Κατσέλη είπε επίσης ότι έχουν συνδεθεί μεταξύ τους τα ηλεκτρονικά συστήματα ΣΕΠΕ, Taxis και ηλεκτρονική συνταγογράφηση από όπου αναμένεται αύξηση εσόδων μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής.

Εξάλλου για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα στηρίξει τα ταμεία.

Για "παταγώδη αποτυχία" του Μνημονίου έκανε λόγο ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας με μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που να δείχνει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πότε θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι της εκποίησής της.

Επίσης το ίδιο μέλος του ΠΣ είπε ότι οι πολίτες αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά τους όρους του Μνημονίου, και στην παρατήρηση αυτή απάντησε ο Νίκος Αθανασάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σωστά, και γρήγορα.