Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Την έντονη ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου προκαλεί η είδηση ότι ενδέχεται να μην γίνει η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους στην Ουάσινγκτον που είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ο λόγος που όλους αυτούς τους μήνες επιβάλλονται μέτρα ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Και από ότι φαίνεται αυτή η συζήτηση μετατίθεται για αργότερα.

Ο λόγος είναι προφανής αφού τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ επιθυμούν να έχουν σταθερό συνομιλητή για την πορεία του ελληνικού χρέους. Η έντονη προεδρολογία των τελευταίων εβδομάδων αλλά και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκαλεί ανασφάλεια στους συνομιλητές μας και δημιουργεί αρνητικό κλίμα για μια τέτοια συζήτηση .Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε αλλαγή στρατηγικής καθώς οι επόμενες κινήσεις που  μπορούν να κάνουν Σαμαράς και Βενιζέλος είναι πολύ συγκεκριμένες .

Η πρώτη κίνηση είναι να έρθει η εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας πολύ νωρίτερα από τον Φεβρουάριο με ενδεχόμενη ανακοίνωση του εκλεκτού της κυβέρνησης ακόμη και στις αρχές Οκτωβρίου . Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέτει προς των ευθυνών τους κόμματα και βουλευτές ανεξάρτητους και μη και γνωρίζει αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές ή όχι .

Η δεύτερη κίνηση είναι η άμεση παύση της συζήτησης για τον πρόεδρο της δημοκρατίας και η επανέναρξή της λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η ημερολογιακή προθεσμία .Σε αυτήν περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι η συζήτηση για το χρέος που δεν θα ξεκινήσει επίσημα κάτι που θα εκμεταλλευθεί πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζοντας την κυβέρνηση να ζητήσει επιτακτικά από τους δανειστές μας να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Την ίδια ώρα η ατζέντα θα κινείται όλο αυτό το
χρονικό διάστημα στην αδυναμία της κυβέρνησης να εκκινήσει συζήτηση για το χρέος και όχι στις φοροελαφρύνσεις που θα έχει ανακοινώσει έως τότε το οικονομικό επιτελείο .

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά είναι το εσωτερικό της ΝΔ αφού πολλοί βουλευτές ζητούν να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του ο πρωθυπουργός και επιπλέον ζητούν το πρόσωπο που θα επιλεγεί να είναι οπωσδήποτε από τον χώρο της κεντροδεξιάς .Αυτό που προκαλεί επιπλέον τριβές και με τον κυβερνητικό εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο που επιθυμεί ο πρόεδρος της δημοκρατίας να είναι κεντροαριστερός .