Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Αντιμέτωποι με τον απόηχο της διήμερης παρουσίας του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. την οποία οι κυβερνητικοί χειρισμοί περί τη ΝΕΡΙΤ ανέδειξαν σε... τηλεοπτικό γεγονός) βρίσκονται πλέον οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, την ίδια στιγμή που οι δανειστές εμφανίζονται απρόθυμοι να χαλαρώσουν τον κλοιό επί της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον να παραχωρήσουν μία θετική ρύθμιση για το χρέος. 

Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντώνται σήμερα στο Μαξίμου (σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, τουλάχιστον) προκειμένου να σταθμίσουν τα επόμενα βήματά τους αλλά και να διαχειριστούν μία εβδομάδα που, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευνοϊκή για την κυβέρνηση. 

Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και η συνέντευξη του Αντιπροέδρου την επομένη, η κυβέρνηση μέτρησε πληγές από τον ΕΝΦΙΑ, είδε τον Μάριο Ντράγκι να ζητά νέο μνημόνιο και το Eurogroup την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου, τους γαλάζιους βουλευτές να αντιδρούν και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη να αμφισβητεί τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ στο παρασκήνιο σοβεί η σεναριολογία για την Προεδρική εκλογή. Σε αυτό το κλίμα, η παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη επικεντρώθηκε αφενός στη δική του... ορμή έναντι της εμφανούς κόπωσης της κυβέρνησης και στο κυρίαρχο δίλημμα που έθεσε, και το οποίο πιθανότατα θα είναι και το διακύβευμα της Προεδρικής εκλογής ή των εκλογών: αν δηλαδή οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία για το χρέος με μία κυβέρνηση «υπό προθεσμία», όπως τουλάχιστον τη θεωρεί ο κ. Τσίπρας, ή θα αναμείνουν τις πολιτικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα της Προεδρικής εκλογής ή της κάλπης. 

Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασαν απολύτως ευθυγραμμισμένοι έναντι του κ. Τσίπρα. Περιέργως πως (σ.σ. για την πλευρά Βενιζέλου, τουλάχιστον) και οι δύο επιχείρησαν να αποδομήσουν την παρουσία Τσίπρα, με αναφορές στην ιστορία του... ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με το «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου και το «Αλέξη, δώσ' τα όλα», που παρέπεμπε στην... ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι, το 1988. 

Επί της ουσίας, η κυβερνητική κριτική εδράζεται στην αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται, πέραν των 11 δισ ευρώ, για την υλοποίηση όλων όσων υποσχέθηκε, τον κίνδυνο ρήξης με τους πιστωτές που θα έθετε τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την ευρωζώνη και άρα παγώματος των πόρων του ΕΣΠΑ και απώλειας των δεσμεύσεων του ΤΧΣ, μέχρι τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και το ευρώ. Εννοείται, και στην προφανή αοριστία του κ. Τσίπρα (σ.σ. ο οποίος εμφανώς επιδιώκει να καταστεί αν όχι αρεστός τουλάχιστον ανεκτός σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ενόψει εκλογών) σε σειρά θεμάτων όπως ο ακριβής τρόπος φορολόγησης των ακινήτων (σ.σ. δεν διαθέτουν όλοι 18 δωμάτια και 2 πισίνες, όπως είπε), ο εξελισσόμενος έλεγχος πλαστών δικαιολογητικών στο Δημόσιο, οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας κ.ο.κ. 

Ωστόσο, επειδή από μόνη της, αν και ισχυρή, η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία δεν επαρκεί, τις επόμενες ημέρες πέραν των... οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί και η θεσμική εμπλοκή στην οποία, κατά την κυβέρνηση, οδηγεί η στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ήδη ο Ευ. Βενιζέλος τον κάλεσε να συμμετάσχει στη... διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα ενώ, ακριβώς το ίδιο επιχείρημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή η ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία για το χρέος πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, θα επιχειρηθεί να του γυρίσει μπούμεραγκ. Δηλαδή, να κατηγορηθεί η αντιπολίτευση ότι με τη στάση της αποτρέπει μία ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, το τέλος του μνημονίου και τη συζήτηση για το χρέος. 

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι με τους εταίρους να δίνουν... επιχειρήματα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση να έχει εγκλωβιστεί στο τριπλό στόχο της εξόδου από το μνημόνιο, του διωγμού της τρόικας και της ρύθμισης του χρέους, η προσπάθεια των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου μοιάζει εξαιρετικά δυσχερής.