current views are: 1

15 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση04:18

Ο Τσίπρας αρνήθηκε να απαντήσει αν οι δανειστές τού αρνηθούν τη διαπραγμάτευση

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη επικρατούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημοσίευση 04:18’
αρθρο-newpost

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη επικρατούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη επικρατούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του στο Βελλίδειο και την συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη όπου κράτησε για δυόμιση ώρες οι στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι ο «στόχος επετεύχθη». Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την απήχηση που ήθελαν αφού είχε όλα τα στοιχεία που ήθελαν. Ήταν κοστολογημένο, ρεαλιστικό αλλά πάνω απ όλα δίκαιο. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε χθες στην συνέντευξη τύπου έτοιμος να υπερασπιστεί το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος του και ξεκαθαρίζοντας ότι η κόκκινη γραμμή που βάζει το κόμμα του απέναντι στους δανειστές μας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα» είπε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε εναντίον της Κυβέρνησης που τον κατηγορεί για παροχολογία. « Είναι ντροπή επεσήμανε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – να λένε παροχές το δικαίωμα του πολίτη στην σίτιση , στην κατοικία , στην θέρμανση.» 

Στο μοναδικό θέμα το οποίο απέφυγε να αναφερθεί –παρά τις τέσσερις ερωτήσεις που του έγιναν – ήταν στο τι θα γίνει εάν οι δανειστές μας αρνηθούν την διαπραγμάτευση πάνω στην οποία έχει κτίσει όλη του την τακτική  ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας πούμε τι θα γίνει εάν επέλθει ο κατακλυσμός του Νώε, ή εάν γίνουν πράξη οι προφητείες του Ιωάννη είπε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας. Ερχόμαστε εδώ να σας δώσουμε ένα σχέδιο που θα έχει μια ρεαλιστική προοπτική. Το σχέδιό μας αυτό το διατυπώνουμε, επαναλαμβάνω, σε όλα τα διεθνή φόρα. Το διατύπωσα στον κ. Ντράγκι όταν τον συνάντησα. Η μονότονη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης που επιλέγει να είναι ουραγός της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη,- ότι  η επιθετική στάση  θα οδηγήσει σε επιθετική αντίδραση τους εταίρους και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι ένα επιχείρημα το οποίο θα έλεγα ότι αφορά το χθες, δεν αφορά το σήμερα. Όπως το έλεγε και μια διαφήμιση, last year. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο. Σε μια άλλη φάση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και αυτού του είδους οι κινδυνολογίες του μπαμπούλα που θα μας εκδιώξει εάν δεν κάτσουμε φρόνιμα , αυτές οι κινδυνολογίες δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά προκειμένου να τρώνε το φαγητό τους. Δεν πιστεύω πια ότι ο ελληνικός λαός  έχει να φοβηθεί τίποτα από τέτοιου είδους κινδυνολογίες και τρομολαγνικές επιχειρηματολογίες.» 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και πάλι εκλογές και  ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο . Χαρακτήρισε πολιτικές προσωπικότητες που θα τους κρίνει η ιστορία τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου ενώ στην ερώτηση πως θα έβλεπε μια υποψηφιότητα  Καραμανλής για την προεδρεία της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι θέμα προσώπου αλλά απ ότι έχει ακούσει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για αυτή την θέση. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα κάνει προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες– χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πλυντήριο- και ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  θα υπάρχουν και υποψηφιότητες από άλλους χώρους. « Αλλιώς πας να διαπραγματευθείς με 26%, αλλιώς με 36 και 38 και 40% » ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ότι αφορά πιθανή συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει τον θεσμικό δρόμο. «Εγώ  δεν θα πάω να παίξω το ρόλο του κ. Σαμαρά. Να πάω να τη συναντήσω για να την πείσω για επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί όπου έχουμε ισότιμο ρόλο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, -όποιος και αν είναι- και η κυρία Μέρκελ. Δεν θα αναγνωρίσω εγώ στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα επιδιώξουμε συμμαχίες και με μια σειρά άλλους  Πρωθυπουργούς εξίσου ισότιμους με την κυρία Μέρκελ.» 

Όπως ήταν φυσικό ρωτήθηκε για την σχέση του με την εκκλησία και είπε ότι οι σχέση  αυτές στηρίζονται στην ειλικρίνεια ενώ σε ότι αφορά την παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ είπε ότι η ώρα δεν είναι κατάλληλη για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα. 

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η δήλωση του ότι το 2012 είχε δεχθεί απειλές από επιχειρηματία και οποίος πήγε στη φυλακή όταν είχε εξαγγείλει το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής.


σχετικα αρθρα