Οι Έλληνες τελικά ωρίμασαν είπε ο υπουργός Οικονομικών και κατάλαβαν πως πρέπει να πληρώνουν φόρους. 

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο CNBC ο Γκίκας Χαρδούβελης. Όπως είπε «ειλικρινά οι Έλληνες ωρίμασαν ως άτομα. Συνέδεσαν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές με τη φορολογία τους. Πλέον ξέρουν πως αυτοί πρέπει να πληρώνουν για τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι ένα δείγμα μεγάλης ωριμότητας για έναν πληθυσμό που υποφέρει». 

Ο κ. Χαρδούβελης πρόσθεσε σχετικά με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας πως «η οικονομία έχει σταθεροποιηεί έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης έξι χρόνων, οι επενδυτές βλέπουν πως το στοίχημα θα κερδηθεί»  τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από το εξωτερικό και ένας τρόπος να το πετύχεις είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια... υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος ο υπουργός οικονομικών απάντησε πως « το πρόγραμμα είχε κάποια πλεονεκτήματα, οι δανειστές υποχρέωσαν τη χώρα να κάνει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις, για δύο-τρία χρόνια είμαστε πρώτοι στη λίστα του ΟΑΣΕ για τις μεταρρυθμίσεις. Από δω και πέρα πρέπει να τα καταφέρει μόνη της».

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης είπε πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και ο πληθυσμός να έχει την ιδιοκτησία τους. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο κόσμος να δει λεφτά στην τσέπη του. Πρέπει να συνδέσει  τις μεταρρυθμίσεις με τα πλεονεκτήματα της επικείμενης οικονομικής επέκτασης».

Επίσης τόνισε ότι αναμένει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους..
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, για άλλες εταιρείες. Οι άνθρωποι στοιχίζονται για να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού. Δεν είχαμε αυτή την εμπειρία στο παρελθόν. Την έχουμε τώρα, επειδή οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει μόνο ανοδική δυναμική στη χώρα. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από μία μακρά περίοδο σχεδόν έξι ετών. Στοιχηματίζουν ότι θα επιτύχουν». Συνεχίζοντας, ο υπουργός είπε: «Πολλοί τομείς της οικονομίας πηγαίνουν καλά. Ο τουριστικός τομέας πηγαίνει εξαιρετικά καλά φέτος. Είχαμε μεγάλη εισροή χρημάτων και πολλούς τουρίστες. Αναμένουμε να δούμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο».