Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Θέμα εκλογικού νόμου έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με αντικείμενο τη χάραξη της κυβερνητικής γραμμής απέναντι στους δανειστές, ενώ εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είχε γράψει το newpost, υπάρχει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντίθετη γραμμή των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε σχέση με τα κυβερνητικά σχέδια, κυρίως σχετικά με το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων.

Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη ανέφερε ότι ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε για τις συζητήσεις στο Μιλάνο στο άτυπο Ecofin, ενώ συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να γνωστοποιεί ότι θα παραστεί στη διάσκεψη της Μαδρίτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «συντονισμό της εθνικής προσπάθειας για οριστική και ασφαλή έξοδο απο κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχει κούραση στον κόσμο. Όλοι αδημονούν για αμεσα αποτελέσματα» ενώ επιτέθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «υπαρχει εθνικός διχασμός γιατι η αντιπολίτευση εχει επιλέξει τον εύκολο ρόλο δημαγωγίας-παροχολογίας» και συνέχισε:

«Εμείς επωμιζομαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών. Σωστό ειναι να εχουμε εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση. Στα τελειώματα ειναι τα δυσκολα. Εθνική διαπραγμάτευση και εθνικό καθήκον αλήθειας».

Ο Ευ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως «όταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και η αντιπολίτευση λέει εύκολα ψέματα η εικόνα είναι άνιση και ψευδή. Μπορούμε έτσι να αποπροσανατολιστούμε ως έθνος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι οι «κοινοβουλευτικές ομάδες εχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με λαό και αυτό κάνουν. Εμείς είναι εύκολο να υιοθετήσουμε ολα τα αιτήματα, αλλα το θέμα ειναι τι ειναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που εχουμε κτίσει».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην τρόικα σημειώνοντας ότι «η χώρα μας έχει ανάγκη ένα σύγχρονο κράτος. Όλοι οι πολίτες θέλουν αλλαγές, χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο. Αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλουν οι πάντες. Δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα που δεν πείθουν την κοινωνία».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος «ότι μπορούμε να πείσουμε γιατί έχουμε οφθαλμοφανή επιτεύγματα δημοσιονομικά και σημαντικά διαρθρωτικά».

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει την αλλαγή του. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας , ρυθμιστής του πολιτεύματος. Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα».