Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Σε αντίθετη γραμμή με τα κυβερνητικά σχέδια δείχνουν ότι είναι τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Η διαφορετική γραμμή από την πλευρά των Ευρωπαίων διεφάνη από την συνάντηση της τρόικας με τους έλληνες υπουργούς στο Παρίσι αλλά και από την πρόσφατη συνάντηση Ντράγκι- Χαρδούβελη .Οι εταίροι μας αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα υποχωρήσουν από την γραμμή της πλήρους εφαρμογής των συμφωνηθέντων και μάλιστα αυτό θα καθορίζει και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.  

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του μήνα και να υπάρξει μέριμνα και σχεδιασμός για επιπλέον φοροελαφρύνσεις . Την  έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους η ελληνική πλευρά την επιθυμεί άμεσα, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών , ενώ οι εταίροι δείχνουν να την τοποθετούν στο τέλος του έτους . 

Την ίδια ώρα ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε τη συζήτηση για ένα ακόμη μνημόνιο γεγονός που όπως εκτιμάται ακόμη και από κυβερνητικές πηγές θα σήμαινε και το τέλος της συγκυβέρνησης που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι τόσο τα μνημόνια όσο και η τρόικα έχουν τελειώσει για την Ελλάδα. 

Σε αυτό το πλαίσιο συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου Σαμαράς και Βενιζέλος που οφείλουν να αλλάξουν αρκετά από τον αρχικό τους σχεδιασμό. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τις φοροελαφρύνσεις όπως είναι για παράδειγμα οι 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή κάποια αισθητή μείωση στην έκτακτη εισφορά .Ωστόσο η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη για το αν αυτά θα μπορέσουν να περάσουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Σε δεύτερο επίπεδο οι κ Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι η κατάσταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους είναι τεταμένη με αφορμή τόσο τον ΕΝΦΙΑ αλλά και με την αβεβαιότητα για τις  υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις. Στον σχεδιασμό τους και οι δύο έχουν πολιτικές πρωτοβουλίες αντιστροφής αυτού του κακού κλίματος στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συγκαλέσει την ΚΟ της ΝΔ ενώ θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΝΔ σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει βάση αλλά και  βουλευτές της παράταξης.