«Θα ακούσουμε μόνο την ανασκαφέα και τα ευρήματά της. Σε αυτό το γεγονός που έχει παγκόσμια σημασία και φτάνει πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας μας πρέπει να είμαστε σοβαροί και ολιγόλογοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την Αμφίπολη και την πορεία των ανασκαφών σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων παρέδωσε πολύτιμο βυζαντινό χειρόγραφο που επέστρεψε στην χώρα μας από το μουσείο J. Paul Getty στον Ηγούμενο Πέτρο της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Το χειρόγραφο ανήκει στην βιβλιοθήκη της Μονής. Χάθηκε την άνοιξη του 1960, το 1983 αποκτήθηκε από το Μουσείο Getty  στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας. Με αφορμή τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Μουσείο J. Paul Getty για την παρουσίαση της έκθεσης «From Heaven to Earth», το αμερικάνικο μουσείο συναίνεσε στον επαναπατρισμό του χειρογράφου.

O Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι «Σήμερα είναι ημέρα χαράς. Βρισκόμαστε εδώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά χαράς όχι μόνο για εμάς εδώ. Είναι ημέρα χαράς για όλους τους Έλληνες, καθώς υποδεχόμαστε και με συγκίνηση και με ευλάβεια το πολύτιμο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα που αποτελεί αναπόσπαστο κειμήλιο της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Διονυσίου. Ισχυρή μαρτυρία της πολιτιστικής παρακαταθήκης και της Ορθόδοξης Παράδοσης του Αγίου Όρους». 

Με αφορμή τον επαναπατρισμό του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον συνεχή αγώνα που καταβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στοιχειοθετήσει με τρόπο επιστημονικά αδιαμφισβήτητο τις απαιτήσεις της Ελλάδας και για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της όλων που παράνομα έχουν εξαχθεί από το έδαφός της. «Η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται μεν σαφώς και συνεχώς από τα αποτελέσματα που έχουμε. Αλλά πρέπει να συνεχιστεί.

Και βέβαια η κορύφωσή της θα είναι η επανένωση του συνόλου των γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία συνένωση αυτή αποτελεί τη μόνιμη, σταθερή, απαραίτητη απαίτηση μας. Ωστόσο για τις παράνομες εξαγωγές των θησαυρών μας την ευθύνη δεν έχουν μόνο οι αποδέκτες τους αλλά και ασυνείδητοι Έλληνες δυστυχώς, οι οποίοι δεν διστάζουν όχι μόνο να ξεπουλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τραυματίζοντας έτσι ανεπανόρθωτα την Ιστορική μας μνήμη αλλά και να καυχώνται για το έγκλημά τους.

Μια νέα μορφή συνεργασίας που αναπτύσσεται τελευταία ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης ήδη αποδίδει καρπούς. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όσοι εγκληματούν σε βάρος του πολιτιστικού αποθέματος της Χώρας μας, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και τα επίχειρα της πράξης τους» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.