ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Οι προσπάθειες δεν μπορούν να θυσιαστούν σε βωμό λαϊκισμού και εξτρεμισμού

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2014, 20:49 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2014, 23:56
Σαμαράς: Οι προσπάθειες δεν μπορούν να θυσιαστούν σε βωμό λαϊκισμού και εξτρεμισμού
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι προσπάθειες δεν μπορούν να θυσιαστούν σε βωμό λαϊκισμού και εξτρεμισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Athens Forum 2014» που διοργανώνουν οι International New York Times και η Καθημερινή, στη Στοά Αττάλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Οι προσπάθειες δεν μπορούν να θυσιαστούν σε βωμό λαϊκισμού και εξτρεμισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Athens Forum 2014» που διοργανώνουν οι International New York Times και η Καθημερινή, στη Στοά Αττάλου, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε στη ΔΕΘ.

«Όπως ειναι αυτονόητοι οι σφιγμοί στο χέρι, έτσι ειναι αυτονόητη η δημοκρατία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η δημοκρατία υπό κρίση δεν σημαίνει απαραίτητα και κρίση. Η δημοκρατία σημαίνει ευημερία για όλους και τα περιλαμβάνει όλα. Αν λείπει ένα χαρακτηριστικό, η δημοκρατία διαθέτει μηχανισμούς για να το επαναποκτήσει, λειτουργεί όταν οι άνθρωποι πιστεύουν στον εαυτό τους ούτε, με κοινές αξίες, με βάση κοινή ταυτότητα, αν πιστεύουν στο κοινό τους μέλλον.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κοινωνική συνοχή λέγοντας ότι «ελευθερία δικαιωμάτων πολιτών σημαίνει και ευθύνες για καταπολέμηση αυταρχισμού» και ότι «η ελευθερία δεν θα πρέπει να υπονομεύεται από κοινωνική αναταραχή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η δημοκρατική συζητηση μπορεί να καταλήξει σε συναινετικές αποφάσεις οταν όλοι δέχονται την αρχή της πλειοψηφίας, μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται κοινές αξίες και ταυτότητα. Οι κοινωνίες μπορεί να διέρχονται δυσκολίες, μόνο όταν πιστεύουν σε κοινό στόχο ότι μπορούν να προχωρήσουν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοκρατία μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις. Η εμπιστοσύνη που βασίζεται στην αλήθεια ειναι απαραίτητο συστατικό για να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολίτες και να τη στηρίξουν.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «η πίεση δεν ειναι προβλημα για τη δημοκρατία, το πρόβλημα ειναι οταν οι διορθωτικοί μηχανισμοί στη δημοκρατία αποτυγχάνουν, εκεί υπάρχει πραγματική κριση» σημειώνοντας:

«Σε περιόδους κρίσης έχουμε δύο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες: ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, έχουν διαφορετικά πρόσωπα, άλλες φορές αλληλένδετα, καταστρέφουν το αίσθημα του ανήκειν σκορπούν το φόβο, αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας και δημιουργούν συνταγή κοινωνικής κατάρρευσης και έλλειψης εμπιστοσύνης και μίσος στο εσωτερικό. Υπονομεύεται η δημόσια τάξη, παραβιάζεται η κοινωνική νομιμότητα, ο λαϊκισμός βασίζεται σε γλυκά ψέματα, ο εξτρεμισμός βασίζεται στο μίσος, και προκαλεί καταστροφή και μηδενιστική ιδεολογία, τροφοδοτεί τη φωτιά του λαϊκισμού και δημιουργείται φαύλος κύκλος».

«Τι κάνουμε σε τέτοιες κρίσεις για το δίδυμο του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού; Καταπολεμούμε τα ψεύδη με αλήθεια. Με μεταρρυθμίσεις θεσπίζουμε εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα εν μια νυκτί, απαιτείται χρόνος και πρέπει να επανέλθουν όλες οι μεταρρυθμίσεις και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να είναι συμβατό με πολιτικό κύκλο» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο εξτρεμισμος και ο λαϊκισμός θα χάσουν την ευκαιρία τώρα που ξεφεύγουμε απο την κρίση και θα χάσουν ερείσματα. Πολλοί υπέφεραν απο κριση και δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τέτοιες σεισμικές αλλαγές. Παρά τα δίκαια παράπονα, δεν αγκάλιασε ο ελληνικός λαός τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Αυξήθηκε αλλά τώρα που τα δύσκολα πέρασαν δεν θα υπάρξει δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα. Οι αγορές και οι εταίροι το αναγνωρίζουν».

Και πρόσθεσε: «Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων με ψεύτικες υποσχέσεις και γρήγορες λύσεις θα κάνουν τη χώρα να οπισθοχωρήσει, όσο προσπαθούν να γίνουν πιο αναλυτικοι τόσο πιο ψεύτικες υποσχέσεις μοιράζουν».