Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Εν μέσω της αβεβαιότητας που υπάρχει στο πολιτικό πεδίο, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπος να ξεφύγουν από την κυβερνητική εσωστρέφεια, ενώ ήδη εξετάζεται ένα σχέδιο που θα αποδώσει πολύ γρήγορα σε κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα των πολιτών και παράλληλα θα στηρίξει τους πραγματικά αδύναμους.

Μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, όπου ανεδείχθη η πλήρης αποδιοργάνωση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η επιδίωξη είναι να επιχειρηθεί να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, χωρίς όμως να τίθεται και σε κίνδυνο η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την ταχύτερη υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία της με την τρόικα στα πλαίσια του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία διάθεση να βγει από τις ράγες που κινείται και να πέσει στην παγίδα της παροχολογίας. Εξάλλου το προχθεσινό Eurogroup ήταν σαφές: υλοποιήστε όλα τα προαπαιτούμενα έως το τέλος του Ιανουαρίου.

«Όλα θα γίνουν στοχευμένα με αργά, αλλά σταθερά βήματα και χωρίς να διαταραχθεί το πρόγραμμα» τονίζουν από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση για ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων.

Εν μέσω των μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες για επικέντρωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εκπλήρωσή των υποχρεώσεων της, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι θα παραμείνει πιστό στο πλαίσιο που έχει τεθεί, καθησυχάζοντας τους πιστωτές.

Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει, εάν θέλει να επιβιώσει η παρούσα κυβέρνηση, να προχωρήσει και σε φοροαπαλλαγές και σε βελτιώσεις στην οικονομική πολιτική.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν και θέλουν άμεσα να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, μη αρνούμενοι ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που έχει με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων ήταν απόλυτα σαφής: «Θέλω λύσεις άμεσα και όχι λόγια». Σε όλους έχει ξεκαθαρίσει τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο ζήτησε να μη χαθεί ούτε μια μέρα.

Είναι οι κλασικές οδηγίες όλων των πρωθυπουργών προς τους υπουργούς τους, αλλά αυτή τη φορά, ειδικά σε μια περίοδο που θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι κάτι αρχίζει σταδιακά να αλλάζει.

Το βασικό για τον Πρωθυπουργό είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις «ταχείας απόδοσης» που θα υπηρετούν τον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από θετικές ειδήσεις, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να δοθεί η εικόνα στους πολίτες πως αρχίζει και βελτιώνεται η κατάσταση και πως αντιμετωπίζονται σταδιακά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Φθάνει μόνο αυτό; Προφανώς και όχι λένε πολλοί και μένει να φανεί πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση που παραμένει πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και αρχίζει να παγιώνεται δημοσκοπική διαφορά ασφαλείας.