current views are: 7

16 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση04:11

Γιατί στην Κουμουνδούρου βλέπουν πανικό και ηττοπάθεια στην κυβέρνηση

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση της κυβέρνησης για όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση 04:11’
αρθρο-newpost

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση της κυβέρνησης για όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη.

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση της κυβέρνησης για όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη. « Η ένταση της επίθεσης ωστόσο δείχνει μεγάλο πανικό και ηττοπάθεια πρόσθεταν τα στελέχη της Κουμουνδούρου ενώ ισχυρίζονταν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στο σημείο να ερμηνεύσει κατά το δοκούν  παραποιώντας τις δηλώσεις Ντράγκι προκειμένου να δείξει ότι η Ευρώπη αποδοκιμάζει τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οι στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν ότι  ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στην ΔΕΘ είπε ότι «με τον κ. Ντράγκι συναντηθήκαμε, του είπα πολλά, περισσότερα από όσα σας λέω εγώ, ούτε συμφώνησε ούτε διαφώνησε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν εκείνος που έστω και υπαινικτικά αναφέρθηκε σε ζητήματα Bank Run ή εξόδου της χώρας από το ευρώ.» 

«Όλα αυτά επιχείρησαν από χθες – με ένα χοντροκομμένο τρόπο εκ μέρους της κυβέρνησης- να του βάλουν στο στόμα η ΝΔ και τα στελέχη της είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι αισθάνθηκε την ανάγκη μέσω του περιβάλλοντος του να κάνει μια δεύτερη διαρροή, λέγοντας αυτολεξεί ότι είναι πολιτικά ουδέτερες και όχι αρνητικές οι δηλώσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτή είναι υψηλή πολιτική, άλλου είδους ευαισθησίες τις οποίες δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Θέλουν να εμπλέξουν και τον κ. Ντράγκι πολιτικές τους σκοπιμότητες». 

Χθες πάντως ο Γιάννης Μηλιός ο οποίος μετέχει στην αρμόδια οικονομική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απάντηση στο τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη ακίνητη περιουσία.«Λέμε χονδρικά για την επαναφορά του παλαιού συστήματος, το οποίο προσδιόριζε τις 500.000 ευρώ ως μεγάλη ακίνητη περιουσία είπε ο Γιάννης Μηλιός. Αλλάζουν, όμως, τα πράγματα σημαντικά και εμείς είπαμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν μπορούν να φορολογούνται οι πολίτες σε τιμές άλλες από αυτές τις αγοράς και δεύτερον, ότι υπολογίζουμε μια απώλεια στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, περίπου στα δύο δισ. ευρώ» 

Και συνέχισε: «Πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, όμως, ως ένας νόμος άδικος. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους που σκεπτόμαστε ως μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι πολλοί πάνω από αυτό το όριο, και νοικοκυριά πάνω από τις 600.000 ευρώ με τις σημερινές τιμές. Όχι (σ.σ. δεν είμαστε χώρα πλουσίων), αλλά οι μεγάλες και μεσαίες τάξεις αποταμίευαν μέσω της ακίνητης περιουσίας. Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και αυτό εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση». 

Αλλά και ο έτερος υπεύθυνος σε θέματα Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υπεραμύνθηκε των εξαγγελιών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας «Ο λογαριασμός είναι πολύ σαφής για κάθε κατηγορία από τις τρεις που εξήγγειλε ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Γ. Σταθάκης, Δηλαδή την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και το πρόγραμμα απασχόλησης». 

«Στην πρώτη περίπτωση τα 2 δισ. που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση θα προέλθουν από σύλληψη φοροδιαφυγής και τακτοποίηση των θεμάτων της λίστας Λαγκάρντ και πολλών άλλων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα προκύψει αυτόματη χρηματοδότηση από την αύξηση των εσόδων μετά τις ρυθμίσεις για το σύνολο των δανείων και των ασφαλιστικών εισφορών ενώ το πρόγραμμα για την απασχόληση θα ξεκινήσει με τα 3 δισ. που είναι διαθέσιμα από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ.»


σχετικα αρθρα