Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα και από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη ΔΕΘ, χάραξε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη στοά του Αττάλου κατά την εκδήλωση «Η Δημοκρατία υπό πίεση» της Καθημερινής και των International New York Times. 

Θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο ο κ. Σαμαράς καταρχήν έκανε λόγο για «λαϊκισμό και εξτρεμισμό που έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις τελευταίες προσπάθειες που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (τον οποίο δεν κατονόμασε ευθέως) προκειμένου να πείσει ότι αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική. 

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος εμμέσως στις εξαγγελίες Τσίπρα μίλησε για «λαϊκισμό που βασίζεται σε γλυκά ψέματα, σε μη τεκμηριωμένα ψεύδη που οδηγούν στην κοινωνική ταραχή». Η στρατηγική λοιπόν του Μεγάρου Μαξίμου, όπως εξηγούσε στο newpost.gr κυβερνητική πηγή, είναι να συνεχίσει την προσπάθεια και τις μεταρρυθμίσεις και να αντιπαραθέτει σε αυτά τα «ψέματα» τις αλήθειες, δηλαδή τους πραγματικούς αριθμούς, τα πραγματικά στοιχεία και τα πραγματικά περιθώρια που υπάρχουν κάθε φορά για διορθωτικές κινήσεις. 

«Ότι θα γίνεται θα πρέπει να προχωρά με προσεκτικά βήματα για να μην τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα» σημείωνε η ίδια πηγή και παρέπεμπε στο σημείο της ομιλία του κ. Σαμαρά που αναφέρει ότι «με τη διόρθωση μακροχρόνιων στρεβλώσεων οι άνθρωποι μπορούν να πιστέψουν στις μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να διορθωθούν όλα σε μια νύκτα». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί στην πολιτική πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί από δω και πέρα έχει η αποστροφή της ομιλίας του κ. Σαμαρά όπου σημειώνει πως «θα πρέπει να κάνεις το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα συμβατό με τον πολιτικό κύκλο, γιατί χωρίς δημοκρατική νομιμότητα κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να επιζήσει μακροπρόθεσμα και επειδή οι μεταρρυθμίσεις θα πετύχουν μόνο, εφόσον παράγουν τη δική τους δυναμική στην κοινωνία». 

Η συγκεκριμένη αναφορά θεωρείται ότι έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και το ενδεχόμενο ή όχι να στηθούν πρόωρες κάλπες, όμως αυτό θα γίνει πιο σαφές στη συνέχεια καθώς θα μεσολαβήσουν μια σειρά αποφάσεων που αφορούν την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Στο πλαίσιο αυτό στη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να μην γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά συζήτηση για τα εργασιακά θέματα, όπως αυτό των ομαδικών απολύσεων, παρά τις πιέσεις των δανειστών που μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών στους δυο πολιτικούς αρχηγούς. 

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρονται, να συμφώνησαν ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή για τα ζητήματα αυτά και με τους κοινωνικούς φορείς και για αυτό στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και των υπολοίπων φορέων.