Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Αποφασισμένος να φέρει την προεδρική εκλογή στη Βουλή φέρεται να είναι ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Μπορεί η χθεσινή αναφορά του κ. Βενιζέλου να επαναφέρει το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, να έδωσε τροφή σε όσους πιστεύουν ότι η πρόωρη κάλπη είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, ωστόσο πληροφορίες του newpost.gr θέλουν τον κ. Σαμαρά κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να του ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές λέγοντας του χαρακτηριστικά πως «αν είναι να μας ρίξουν ας μας ρίξουν στην Βουλή». 

Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και εάν αυτή δεν κριθεί επιτυχής τότε να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής.   

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα θεωρηθεί αποτυχία για τον ίδιο τον πρωθυπουργό αφού πρόθεσή του είναι, όπως έχει ήδη γράψει το newpost.gr από την στήλη του κ. Τάκη Χατζή, να πάρει την ευθύνη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός προς το παρόν φαίνεται να ρίχνει το βάρος του στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία έχει αρχίσει και σφίγγει επικίνδυνα την θηλιά γύρω από τον λαιμό της κυβέρνησης. 

Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μέχρι το τέλος του έτους είναι πολλά και οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις. Αντιθέτως εμφανίζονται αμετακίνητοι στα αιτήματά τους για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, απεργίες, lock out) και απαιτούν νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέες αλλαγές στα εργασιακά αλλά να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους κοινωνικούς φορείς. 

Όπως και να έχει τα σενάρια όλα είναι ανοικτά και οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.