Σαράντα χρόνια χρειάστηκαν να περάσουν για να επιλυθεί ένα πρόβλημα το οποίο αποτελούσε το «γόρδιο δεσμό» εδώ και δεκαετίες.

Δυστυχώς, όμως, πολλοί από εκείνους που θα έβλεπαν τον όνειρό τους επιτέλους να γίνεται πραγματικότητα δεν ζουν πια, έχουν αποβιώσει.

Οι γενιές σχεδόν αξιωματικών είχαν πληρώσει αρκετά χρήματα για να αγοράσουν οικόπεδα στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά το όνειρό τους να αποκτήσουν εκεί σπίτι παρέμενε επιθυμία ανικανοποίητη καθώς το συγκεκριμένο τμήμα 2.000 στρεμμάτων από τα 6.000 συνολικά χαρακτηριζόταν ως δασικό και κάποια τμήματα  της περιοχής αυτής αποδείχθηκε ότι είχαν και… αρχαιολογικό ενδιαφέρον!

Τώρα, με τη ψήφιση του νόμου 4280/14 θα προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης έκτασης στο Πικέρμι προς όφελος των μελών του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Βάση του παραπάνω νόμου εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη του ΑΟΟΑ που προβλέπει να δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός στο Πικέρμι με σύγχρονη πολεοδομική οργάνωση και υψηλή περιβαλλοντική προστασία, ικανοποιώντας το πολύχρονο αίτημα των μελών του οργανισμού για στεγαστική αποκατάσταση.

Το σχετικό σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα από κοινού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του πρώην αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Δανιά.

«Πρόκειται για μία απόφαση που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση αυτού του χώρου, την αξιοποίησή του και βεβαίως ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα, μία εκκρεμότητα που φέτος συμπλήρωσε σαράντα ολόκληρα χρόνια» υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

Σαράντα χρόνια είναι πολλά, μιλάμε για δύο γενεές αξιωματικών που περίμεναν αυτή την ώρα. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Πικερμίου, με το νέο νόμο, επιβάλλεται η παραχώρηση στο Δημόσιο του 50% των εκτάσεων των ενδιαφερομένων, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και θα επιτραπεί να κτιστεί  το υπόλοιπο 50%, με χαμηλό συντελεστή οικοδόμησης, μετατρέποντας την υφιστάμενη χέρσα και εγκαταλειμμένη έκταση σε έναν σύγχρονο οικισμό με πολλές κοινωφελείς λειτουργίες και βέβαια μεγάλης κλίμακας τεράστιο χώρο πρασίνου».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε επίσης για τα μέλη του ΑΟΟΑ επίκειται η δημοπράτηση για κατασκευή 2 πολυκατοικιών, μία στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Καλαμαριάς, 8 διαμερισμάτων και η άλλη στην Καστοριά των 10 διαμερισμάτων.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος υπογράμμισε:

«Το Πικέρμι για τις Ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις είχε και έχει πάρει μία μυθική διάσταση. Ένα πρόβλημα 40 ετών το οποίο ήταν αδύνατον να επιλυθεί, και έμενε απόρθητο και απείραχτο. Απαιτήθηκε η προσωπική εμπλοκή του  πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας που και οι δύο ενεπλάκησαν σε προσωπικό επίπεδο, του κυρίου Καλαφάτη και του κυρίου Ταγαρά, για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη κατάσταση και να αποδείξουμε τελικά ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όταν υπάρχει η προσωπική βούληση γενικότερα των διοικούντων να λύσουν το πρόβλημα, θα το λύσουν. Και αυτό ακριβώς έγινε. Και βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην επίλυση ενός θέματος, που θα ικανοποιήσει, περίπου 2.000 στελέχη, για να πάρουν τελικά κάτι που τους ανήκει».

Γ. Κοκ.