Μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015, θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει (10.00 πμ)  υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού  Γ. Παπανδρέου. Αφορούν τον περιορισμό των δαπανών του κράτους κατά 14 δισ. ευρώ και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ.

Ενώ σήμερα θα εγκριθεί ένα περίγραμμα των μέτρων, το αναλυτικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή περί τις 15 Μαΐου και αφού προηγηθεί το ταξίδι του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ και ο τακτικός έλεγχος της τρόικας.

Τις ανακοινώσεις, δίνοντας το πολιτικό περίγραμμα των μέτρων θα κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενώ μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα συνεδριάσουν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο για να εγκρίνουν με τη σειρά τους τα μέτρα, υπό την «απειλή» προσφυγής στις κάλπες σε αντίθετη περίπτωση. 

Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής προβλέπει:

1. Μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015, με περικοπές στις ΔΕΚΟ.
2. Πώληση και αξιοποίηση φιλέτων της  δημόσιας περιουσίας και στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ
3. Αναπτυξιακές παρεμβάσεις για να διευκολυνθεί η προσέλκυση κεφαλαίων και ξένων επενδύσεων.
4. Προστασία των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων με «αναδιανομή» επιδομάτων με βάση κοινωνικά κριτήρια.
Εκτός όμως από τις γενικές πολιτικές αποφάσεις, υπάρχει και η… εξιδίκευση και επί του συγκεκριμένου θέματος, υπάρχουν και οι περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περικοπές θα περιλαμβάνεται:

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 4,6 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3,5 δισ. ευρώ θα περικοπούν από τις ΔΕΚΟ.
Περικοπές 2,3 δισ. ευρώ από την άμυνα και άλλα τόσα από την υγεία.
Περικοπή των δικαιούχων των κοινωνικών επιδομάτων για εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ, περικοπή των φοροαπαλλαγών με προσδοκώμενο όφελος  9,2 δισ. ευρώ.
Και ακόμη, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ και επιβολή φόρου στα αναψυκτικά με στόχο 300 εκατ. ευρώ.

TAGS