current views are: 2

16 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:58

«Μαγειρεύουν» αλλαγή εκλογικού νόμου με στόχο το μπόνους 50 εδρών

Στα…«μαγειρεία» της συγκυβέρνησης…μαγειρεύεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγή να είναι γνωστή.

Δημοσίευση 15:58’
αρθρο-newpost

Στα…«μαγειρεία» της συγκυβέρνησης…μαγειρεύεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγή να είναι γνωστή.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Στα…«μαγειρεία» της συγκυβέρνησης…μαγειρεύεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγή να είναι γνωστή: κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και αλλαγές σε εκλογικές περιφέρειες, π.χ. με κατάτμηση της Β΄ Αθηνών. Το ζήτημα είναι να συμφωνηθεί από τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο η αλλαγή του εκλογικού νόμου και να δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
 
Το θέμα τέθηκε χθες στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να τοποθετηθεί και δημόσια υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Η κίνηση του Ευ. Βενιζέλου στην παρούσα συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το κλίμα είναι πολύ αρνητικό για την κυβέρνηση, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί άγχος και εκνευρισμός για το κλίμα που υπάρχει.
 
Η προεργασία έχει γίνει στο παρασκήνιο, καθώς και οι δυο πλευρές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος, ειδικά από τη στιγμή που παγιώνεται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
 
Είναι σαφές, παρά το γεγονός ότι ουδείς από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το παραδέχεται, ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα γίνουν για να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, αφού, πέραν των άλλων, το νομοσχέδιο θα «αφαιρεί» το «μπόνους» των πενήντα (50) εδρών για το πρώτο κόμμα, όπως ακριβώς προβλέπει η υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία.
 
Με τον τρόπο αυτό το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, άρα με βάσει τις σημερινές δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την πρωτοβουλία των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Η κίνηση αυτή θεωρείται από πολλούς ως ένδειξη ηττοπάθειας και μάλιστα πρώην υπουργοί λένε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα πλειοψηφίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες εκείνους που παραδοσιακά στρέφονται προς τον εκάστοτε νικητή των εκλογών».

Για να μην γυρίσει μπούμερανγκ ίσως εξεταστεί όχι η πλήρης κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά ο περιορισμός των εδρών που θα προσφέρονται ως «δώρο» στο πρώτο κόμμα. Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να μοιράζονται οι 50 έδρες στα κόμματα που θα συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η συζήτηση άνοιξε και δημόσια με τη βούλα Βενιζέλου και απλά μένει να φανεί εάν ο Πρωθυπουργός θα δώσει την συγκατάθεσή του να προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου και να δημιουργήσει πολιτική αναστάτωση…


σχετικα αρθρα