Στην «πρόσκληση» του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί τα κατεχόμενα της Κύπρου απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε σήμερα, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας, «στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη, μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι «εναπόκειται στην Τουρκία να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

Νωρίτερα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν μαζί τη Κύπρο.