Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Παρά την βαριά ατμόσφαιρα που διαμόρφωσαν οι αστοχίες με τον ΕΝΦΙΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αντέξει στην πίεση που δέχεται και θα ολοκληρώσει τον στόχο της που δεν είναι άλλος παρά το να φτάσει στην προεδρική εκλογή ευρισκόμενη σε θέση ισχύος. 

Για να γίνει όμως αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να περάσει με επιτυχία τρεις «κάβους», με πρώτο αυτό της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων θεωρείται απαραίτητη ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως πχ απαιτήσεις για νέα μέτρα, κάτι που η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ενδέχεται να γίνει αποδεκτό γι αυτό εξάλλου και το αποκλείει κατηγορηματικά. Ταυτοχρόνως αποκλείει και το ενδεχόμενο νέου δανεισμού μιας και αυτό προϋποθέτει και πάλι Μνημόνιο. 

Η δεύτερη δοκιμασία αναμένεται να είναι ο προϋπολογισμός, οπότε ενδέχεται να δοκιμασθεί εκ νέου η κυβερνητική πλειοψηφία. Στόχος της κυβέρνησης είναι, με τον νέο προϋπολογισμό- αν όχι νωρίτερα, να εφαρμοστούν μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης των αδικιών. Μέτρα που να έχουν άμεση απόδοση και να αφομοιωθούν από τους πολίτες, τουλάχιστον από εκείνους οι οποίοι έχουν «πληρώσει το μάρμαρο». Εκτός του προϋπολογισμού, μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν και άλλα νομοσχέδια που ενδεχομένως να δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή. 

Ο τρίτος «κάβος» είναι η έναρξη του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η άρνηση των Ευρωπαίων, που επέφερε την ακύρωση της συνάντησης στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αποτελεί κακό οιωνό, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει εντός του τρέχοντος έτους.

Στην περίπτωση κατά την οποία το κυβερνητικό σκάφος περάσει χωρίς απώλειες τις τρεις προαναφερόμενες δοκιμασίες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα ανοίξουν τον διάλογο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Καλό… Ιανουάριο δηλαδή. Και τότε, πιστεύουν ότι θα είναι δυνατή η εκλογή από την παρούσα Βουλή.

Στις ενδοκυβερνητικές δυσκολίες, οφείλει να προσμετρήσει κανείς το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, από μήνα σε μήνα, καθίσταται όλο και περισσότερο αστάθμητος παράγοντας, καθώς η ενότητα των στελεχών και των βουλευτών του δοκιμάζεται συνεχώς. 
Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής καθενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέζει όλο και περισσότερο, ενώ προσώρας, οι ευρωπαίοι εταίροι συμπεριφέρονται σαν να μην  αντιλαμβάνονται την βεβαρυμμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.