Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε ένα όργιο εκλογικών φημών. Η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ και η πρόσκλησή του για «εκλογές χθες», οι πληροφορίες για τις άγριες διαθέσεις της τρόικας και των δανειστών έναντι της χώρας, οι εισηγήσεις στελεχών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για επίσπευση της προεδρικής εκλογής και, κυρίως, η σπουδή του Ευάγγελου Βενιζέλου να ανοίξει, ξανά, το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου συγκρότησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο εκλογολογίας, από το οποίο έπρεπε το ταχύτερο να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση. 

Η «ανοχή» έναντι των φημών συνιστούσε αυτοκτονική επιλογή για την κυβέρνηση καθώς στην ήδη προβληματική λειτουργία ερχόταν να προστεθεί και η προοπτική των πρόωρων εκλογών, οδηγώντας επί της ουσίας σε παράλυση του κυβερνητικού έργου. Έτσι, ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε, ουσιαστικά, να μεταβεί στη Βουλή προκειμένου να στείλει μήνυμα συνέχισης του κυβερνητικού έργου και να «κάψει» τα εκλογικά σενάρια. «Όποιος σήμερα μιλά για εκλογές ή δεν ξέρει από πολιτική ή δε θέλει το καλό του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα», σχολίασε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. 

Ο εκλογικός νόμος και τα σενάρια 

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το κλίμα που δημιουργήθηκε και, πιθανόν, θα αναζωπυρωθεί το επόμενο διάστημα καθώς μπροστά υπάρχουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και, φυσικά, μία διόλου δεδομένη ως προς το αποτέλεσμά της διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. 

Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο, παρά την άρνηση του κ. Σαμαρά να ανοίξει η σχετική συζήτηση, έδωσε τον τόνο. Αν και το Μαξίμου διέψευδε, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πως ο Πρωθυπουργός δεν υπήρξε κάθετα αρνητικός προς την πρόταση Βενιζέλου. «Αλλιώς, δεν είχε κανένα λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιμείνει» σημείωναν οι ίδιες πηγές. 

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί κύκλοι υπό το βάρος και της στάσης των δανειστών αναγνώριζαν ότι ακόμη και στελέχη που μέχρι πρότινος επέμεναν να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι την Προεδρική εκλογή, πλέον ζύγιζαν και το σενάριο μίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με ή χωρίς διαδικασία εκλογής Προέδρου, ώστε να λυθεί μία και καλή η πολιτική εκκρεμότητα στη χώρα και να αναλάβουν και οι πολίτες τις ευθύνες που τους αναλογούν για το μέλλον τους. Βέβαια, η πρόταση Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η οποία έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι με τον κ. Σαμαρά, συνιστά και προϋπόθεση επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Βενιζέλου, θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει κάποιες επιπλέον έδρες και, κυρίως, να το καταστήσει χρήσιμο παίκτη στο μετεκλογικό παιχνίδι και άρα να αυξήσει τις πιθανότητες ψήφισης του από τους πολίτες. 

Προφανώς η κατάργηση των 50 εδρών θα αποτελούσε και μείζον πλήγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του οποίου είναι άλλωστε, αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες πρωτιάς αν διεξάγονταν εκλογές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του Μαξίμου θα συνιστούσε κίνηση ηττοπάθειας και θα έστελνε, ευλόγως, μήνυμα παράδοσης της Ν.Δ. πριν καν δοθεί η μάχη. 

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ακόμη σενάριο που θέλει τη δικομματική, και συγκεκριμένα τον κ. Βενιζέλο, να ανοίγει το θέμα, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα στα μικρά κόμματα της Βουλής. Πιο ήταν αυτό το μήνυμα; «Ας δούμε την εκλογή Προέδρου και εν καιρώ συζητάμε και για τον εκλογικό νόμο» ή, με άλλα λόγια, βοηθήστε στην εκλογή Προέδρου και στη συνέχεια θα ανταποκριθούμε με ένα εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την παρουσία όλων την επόμενη ημέρα. Το απίθανο, ωστόσο, αυτό σενάρια προσκρούει σε ένα ισχυρό δεδομένο: την άρνηση του κ. Σαμαρά να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα. Και, όπως πληροφορείται το Newpost, η μόνη παραχώρηση που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να συζητήσει τη διάσπαση της Β' Αθήνας σε μικρότερες περιφέρειες, εξέλιξη που ενδεχομένως θα έβρισκε σύμφωνο και τον ΣΥΡΙΖΑ.