Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Την άμεση δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταθέσει και θα υπερψηφίσει την πρόταση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής ζητούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αλλά μία πραγματική δέσμευση που θα ισχύσει εδώ και τώρα.» 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πάντως την κίνηση Βενιζέλου ως  απόλυτη παραδοχή της ήττας των δυο κυβερνητικών εταίρων. Αυτό που διευκρινίζουν πάντως με όλους τους τρόπους οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι «δεν πρόκειται να δεχθούν μία αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο απλώς για να εξυπηρετηθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι ένας άσσος στο μανίκι, τον οποίο πετάμε στο τραπέζι είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Γι’ αυτό εμείς έχουμε υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αν αυτή η κυβέρνηση πράγματι κατάλαβε ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής, τότε ξέρετε τι θα έπρεπε να κάνει; Να παραιτηθεί τώρα και να προκηρύξει εκλογές. Γιατί δεν μπορεί να κυβερνάς τα δυο προηγούμενα χρόνια με το μπόνους των 50 εδρών, να κάνεις πράγματα εκτός των προγραμματικών σου δεσμεύσεων  και τώρα να έρχεσαι να κοροϊδεύεις.» 

Σύμφωνα με πληροφορίες η  πρόταση που εμφάνισε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να περιλαμβάνει μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών  και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος στη Βουλή κομμάτων που βρίσκονται στο όριο του 3% . Την πρόταση αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν φαίνεται πάντως να υιοθετεί  η ΝΔ δεδομένου ότι τα στελέχη της θεωρούν ότι μπορούν  να αντιστρέψουν  το κλίμα υπέρ τους  ενώ με μία τέτοια  συνταγματική ρύθμιση να έχουν  παραδώσει τα όπλα αμετακλήτως. Πάντως, σύμφωνα με το  Σύνταγμα όποια αλλαγή εκλογικού νόμου προκύψει με απλή πλειοψηφία θα τεθεί σε ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που οι αλλαγές εγκριθούν από τα 2/3 του Σώματος δηλαδή από 200 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση η αλλαγή του νόμου  θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. 

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό δεν τους απασχολεί αφού η θέση τους είναι γνωστή και γι αυτό δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τους κυβερνητικούς ελιγμούς που όπως λένε γίνονται προκειμένου να αλλάξουν ατζέντα.