Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Δηλητηριάζει τις κυβερνητικές σχέσεις το θέμα του εκλογικού νόμου που άνοιξε αιφνιδιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος λίγες ώρες μετά την εμφάνιση Τσίπρα στην ΔΕΘ. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν λειτούργησε ως «λαγός» της κυβέρνησης καθώς το Μαξίμου διαρρηγνύει τα ιμάτιά του διαρρέοντας ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κι ότι πρόκειται για μία «αυθαίρετη» πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου. 

Όμως το ΠΑΣΟΚ επιμένει. Και μάλιστα ακόμη και χθες στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επαναλάμβαναν πως το ζήτημα μπήκε ευθέως και χωρίς υπονοούμενα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην συνάντηση της Δευτέρας με τον Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε τους συνεργάτες του –μετά την διαρροή του Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος- πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Βενιζέλος το έβαλε στο τραπέζι χωρίς να διαπιστώσει κάποια διαφωνία ή πρωθυπουργική αντίδραση. «Μα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έκανε και δηλώσεις εξερχόμενος της σύσκεψης για τον εκλογικό νόμο» έλεγαν από την Χαριλάου Τρικούπη. 

Μία πρώτη ερμηνεία που δίνεται για το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι ότι αισθάνθηκε ότι βγαίνει εκτός πολιτικού κάδρου μετά την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕθ καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι το δίλημμα στις εκλογές είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, πετώντας εκτός του ΠΑΣΟΚ

Μία δεύτερη ανάγνωση εμφανίζει τον κ. Βενιζέλο να θέλει να αλλάξει την ατζέντα που έβαλε στο πολιτικό σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις «παροχές» της Θεσσαλονίκης κι επέλεξε ένα καυτό θέμα για να το κάνει, γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως θα δημιουργήσει σάλο λόγω της επικείμενης προεδρικής εκλογής. 

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα της Κυριακής στην δευτερολογία του μετά τον καβγά με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη έθιξε το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με αιχμή φυσικά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Υπενθύμισε επίσης στο κομματικό του ακροατήριο ότι το θέμα είναι πάντα ανοιχτό αφού περιλαμβάνεται και στην προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Φεύγοντας για την Μαδρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στους συνεργάτες του να συντηρήσουν το θέμα κι εξ αυτού του λόγου και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις θέσεις του προέδρου μιλώντας για μία αναγκαία θεσμική αλλαγή. 

Πάντως, μία τροποποίηση του εκλογικού νόμου με καθιέρωση απλής αναλογικής οπωσδήποτε θα κρατήσει στο προσκήνιο το ΠΑΣΟΚ ως δυνάμει σύμμαχο του όποιου πρώτου κόμματος.