current views are: 6

17 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:53

Γιατί ο Σαμαράς πάει Βερολίνο – Τι θα συζητήσει με τη Μέρκελ

Ήταν μια συνάντηση που είχε κλειστεί από τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου.

Δημοσίευση 11:53’
αρθρο-newpost

Ήταν μια συνάντηση που είχε κλειστεί από τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου.

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Ήταν μια συνάντηση που είχε κλειστεί από τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε εκείνη την συνάντηση η κ. Μέρκελ είχε ρωτήσει τον Αντώνη Σαμαρα πότε θα γινόταν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απο την τρόικα . Η συνάντηση του Παρισιού δεν είχε ακομη οριστικοποιηθεί και έτσι οι δυο τους είχαν συμφωνήσει να τα πουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού προγράμματος. 
 
Έτσι και έπειτα από συνεννόηση των διπλωματικών γραφείων τους,  ο έλληνας Πρωθυπουργός θα πετάξει την ερχόμενη Τρίτη για το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
 
Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 τοπική ώρα ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, όπου οι δύο ηγέτες θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 
 
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ θα συζητήσουν κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 
 
Πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως στη συνάντηση ΜέρκελΣαμαρά θα τεθούν και θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες. Αποτίμηση των συνομιλιών των ελληνικών αρχών με την τρόικα στο Παρίσι, στις αρχές του μήνα, η πορεία των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, η διεκδίκηση των φοροελαφρύνσεων αλλά και το ζήτημα του χρέους. 
 
Η Αθήνα θα επιδιώξει να λάβει τη διαβεβαίωση πως το θέμα του χρέους θα ανοίξει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του 2012, και πως θα συζητηθούν σε προπαρασκευαστικό επίπεδο μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 
 
Η συνάντηση έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο για την εσωτερική πολιτική σκηνή μετά το θρίλερ με την ακύρωση ή μή της διάσκεψης στην Ουάσινγκτον, με τους δανειστές για το χρέος και με την κυβέρνηση να κατηγορείται για εσωστρέφεια. Η στάση της κ. Μέρκελ που αναμένεται να είναι ένθερμη και υποστηρικτική σε συνδυασμό με τις μικρές διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής θα καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα

σχετικα αρθρα