current views are: 2

17 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:36

Γιακουμάτος: Το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά οι τιμές πρέπει να πέσουν

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των φορέων της αγοράς γάλακτος στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Δημοσίευση 12:36’
αρθρο-newpost

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των φορέων της αγοράς γάλακτος στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των φορέων της αγοράς γάλακτος στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

«Το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή έγιναν παρεμβάσεις και δεν έπεσε η τιμή του πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στον λαό», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά τους, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γεώργιος Στεργίου τόνισαν ότι θεωρούν αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από κάθε επιχείρηση (παραγωγής γάλακτος ή λιανεμπορίου) που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Επίσης, κάλεσαν τους εκπροσώπους της αγοράς να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των ελλήνων καταναλωτών, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει συμφωνίες κυρίων αλλά ασχολείται μόνο με λύσεις που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο όπως είναι η αναμόρφωση των συστημάτων διανομής και η δυναμική τιμολόγηση.

Όσον αφορά στον συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα αλλά και σε άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία, είναι πιο υψηλός, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εξακολουθεί το υπουργείο να σχεδιάζει να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, μετά τη συνάντηση σχολίασαν:

«Όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές» και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.


σχετικα αρθρα