«Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που ανέγνωσε ύστερα από την συνάντηση ο κ. Άιντε, οι δύο ηγέτες:

- Συμφώνησαν να εισέλθουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, και για τον λόγο αυτόν «έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών».

- Αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις μέχρι στιγμής συνομιλίες και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους «έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα και έχουν αναγνωρίσει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυο ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους «να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται, επίσης, ότι μετά τη διαδικασία αυτή οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου, 2014).

Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για τον λόγο αυτόν η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση. «Η ανακοίνωση του ειδικού σύμβουλου του γγ του ΟΗΕ μιλά από μόνη της», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να δω είναι ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Έρογλου».

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος από τη μέχρι σήμερα στάση τού κ. Έρογλου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα ήθελα να κάνω οποιαδήποτε σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως παίγνιο επίρριψης ευθυνών. Απλά περιορίζομαι στα όσα σας έχω δηλώσει».