Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός αναλυτής για να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκέφτεται το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών. Ο Αντώνης Σαμαράς ωστόσο, βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Η ΝΔ παραμένει κόμμα εξουσίας και ως τέτοιο, παραμένει πιστό στη λογική της ενισχυμένης αναλογικής ώστε από τις κάλπες να προκύπτουν ισχυρές κυβερνήσεις. 

Το ζήτημα είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται να επιμένει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αποσκοπώντας στο να ωφεληθεί (ως ΠΑΣΟΚ) από την κατάργηση του μόνους και ταυτοχρόνως: σε περίπτωση νίκης της ΝΔ να καταστεί απαραίτητος εταίρος, ενώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να του στερήσει πολλούς βουλευτές και να καταστήσει δυσκολότερη τη συγκρότηση κυβέρνησης συμμαχίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Α. Σαμαράς διαφωνεί κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» δηλώνουν κατηγορηματικά ανώτερα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θυμίζοντας ότι η ΝΔ «ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας». Επιπροσθέτως εκτιμούν ότι οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του εκλογικού νόμου θα εκλαμβανόταν ως «ομολογία ήττας»- και έχουν απόλυτο δίκαιο καθώς από χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Ν. Βούτσης)  σχολιάζοντας τις προθέσεις Βενιζέλου έκαναν λόγο για «πανικό και ηττοπάθεια» της κυβέρνησης- συνολικά. 

Το πρόβλημα με την κυβέρνηση συνίσταται στο γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να «αδειάσει» τον κυβερνητικό εταίρο και γι αυτό τηρεί χαμηλούς τόνους, αν και η ΝΔ ουσιαστικά απέρριψε το ενδεχόμενο με δήλωση της Άννας Ασημακοπούλου. 

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ και ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να ασκήσουν πίεση προς την κατεύθυνση αλλαγής του εκλογικού νόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα άλλα «κόμματα της απλής αναλογικής» όπως η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Πίεση εκ των πραγμάτων θα ασκηθεί και στους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι σκέφτονται νέα πολιτικά σχήματα, καθώς όλα δείχνουν ότι οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, άρα η απλή αναλογική μπορεί να δώσει στους «μικρούς» φιλί ζωής. Ταυτοχρόνως, η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου με ειδική πλειοψηφία, κάνει δυνατή την εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές. 

Εν κατακλείδι οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου που σήμερα προκαλεί «συννεφάκια» στη σχέση Σαμαρά- Βενιζέλου, στο μέλλον δεν αποκλείεται να φέρει και καμιά… μπόρα.