Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βουλή και η συνομιλία του με βουλευτές της ΝΔ μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε με αυτό τον τρόπο να έλθει πιο κοντά με την Κοινοβουλευτική Ομάδα που είναι ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση.

Υπό την παραδοχή ότι το τελευταίο διάστημα τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν καθώς αναδύονται αντίστροφες ενδείξεις που διαμορφώνουν ένα «σκηνικό ρευστότητας», στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν λύσεις!

Τα «φθινοπωρινά σύννεφα» που απειλούν τη ΝΔ είναι ορατά και προαγγέλλουν αντίστοιχα «μέτωπα», σε μια περίοδο όπου οι εξελίξεις έδειχναν μάλλον προβλεπτές. Η κοινωνική αναταραχή για την οικονομική πολιτική αλλά και ορισμένα «εγγενή» κομματικά και κυβερνητικά προβλήματα συνδυάζονται με την προσπάθεια των ετερόκλητων ομάδων των βουλευτών να παραμείνουν στο προσκήνιο και να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι «στη ΝΔ υπάρχουν και άλλες φωνές πέραν από την επικρατούσα».
Τα σύννεφα πύκνωσαν αρκετά και ήδη εξετάζονται πρωτοβουλίες του Αντ. Σαμαρά που θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την ενδεχόμενη «κρίση» και τη συνακόλουθη εσωστρέφεια. Για να είναι επιτυχείς τέτοιες πρωτοβουλίες πάντως πρέπει να εκδηλωθούν την κατάλληλη στιγμή και να έχουν την ενεργό υποστήριξη κορυφαίων στελεχών.

Η άλλη δέσμη προβλημάτων προέρχεται από την προσωπική δράση στελεχών που κινούνται στον χώρο των «αυτόνομων» βουλευτών και οι οποίοι μπορεί να μην έχουν κοινούς στόχους και συντονισμό, αλλά προκαλούν ρήγμα στη συνοχή της εικόνας της κυβέρνησης. Εξάλλου μια πλειάδα πρώην υπουργών, βουλευτών και κομματικών παραγόντων φαίνονται διατεθειμένοι να δράσουν ως «ακροβολιστές», πλήττοντας την κυβέρνηση επικοινωνιακά, χωρίς όμως να φθάνουν στα άκρα.

Στον τρίτο άξονα συναντάμε ένα πολύ γνωστό πρόβλημα της ΝΔ: την επικοινωνιακή πολιτική, που βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλα τα «κέντρα» που επιχειρούν να προωθήσουν τις κυβερνητικές θέσεις δεν υπάρχει κανείς που να επιδεικνύει στοιχειώδη γνώση των «κανόνων του παιχνιδιού».

Η ΝΔ και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν τον Αλέξη Τσίπρα ως το «απόλυτο κακό» και θα συνεχιστεί η πολιτική «δαιμονοποίησή του», την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περνάει την πύλη του Βατικανού για συνάντηση με τον Πάπα, ενώ ήδη τον δέχονται για συναντήσεις ανώτατα στελέχη διαφόρων οικονομικών κέντρων ανά την Ε.Ε.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί… συστημική κωλοτούμπα αφήνοντας πίσω την ριζοσπαστική ρητορεία κάτι που όμως μένει ανεκμετάλλευτο από την κυβέρνηση που επικοινωνιακά αποδομεί το… περσινό προφίλ του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.