current views are: 1

18 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση04:04

Ο Πρωθυπουργός με τον Αλέξη στη… βαλίτσα πάει στη Μέρκελ

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2012, δύο μήνες μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στο Βερολίνο.

Δημοσίευση 04:04’
αρθρο-newpost

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2012, δύο μήνες μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στο Βερολίνο.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2012, δύο μήνες μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στο Βερολίνο. Σε αυτή τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ κλείνει ο κύκλος των αμφιβολιών της δικομματικής για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει. Η εφαρμογή του Μνημονίου μπαίνει σε τροχιά και η Αθήνα αρχίζει να ανεβαίνει ένα – ένα τα σκαλοπάτια της διαλυμένης αξιοπιστίας. 

Ένα χρόνο και κάτι αργότερα, το Νοέμβριο του 2013, ο κ. Σαμαράς πηγαίνει εκ νέου στο Βερολίνο. Και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις ενώ η τρόικα πιέζει για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ο Πρωθυπουργός περνά ξανά την πόρτα της Καγκελαρίας κουβαλώντας φακέλους και διαφάνειες (σ.σ. για την ακρίβεια οι Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου) σε μία προσπάθεια να αποφύγει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αντ’ αυτών η Αθήνα δεσμεύεται σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και η λίστα του ΟΟΣΑ αναδεικνύεται στις σύγχρονες πλάκες του Μωυσέως. 

Σεπτέμβριος 2014 και η κυβέρνηση βρίσκεται, εκ νέου, σε κρίσιμη καμπή. Ίσως την κρισιμότερη καθώς η εξέλιξη του προγράμματος συνδιάζεται πλέον άμεσα με το προσδώκιμο ζωής και την εκλογική της επιβίωση. Ιδεατό σενάριο για τον κ. Σαμαρά είναι η αποφυγή νέων μέτρων σε εργασιακά και ασφαλιστικό, η υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων που έχουν εξαγγελθεί, η αποτροπή ενός νέου μνημονίου (σ.σ. το οποίο όμως επιδιώκουν οι εταίροι προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο επί των… απείθαρχων Ελλήνων) και συμφωνία ή έστω βάσιμη προσδοκία λύσης για το ζήτημα του χρέους. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ελπίζει στην εξασφάλιση των 180 βουλευτών και στη συνέχιση της πορείας της. 

Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, μεταβαίνει στο Βερολίνο έχοντας ήδη τα μη αμφισβητούμενα μηνύματα των δανειστών: το Eurogroup ζήτησε πλήρη εφαρμογή του μνημονίου μέχρι το Γενάρη, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν τον απώτατο χρόνο έναρξης των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η ΕΚΤ πιέζει για νέο μνημόνιο προκειμένου να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες, ΔΝΤ και Ευρωζώνη δεν συμπίπτουν στο ζήτημα του χρέους ενώ η τρόικα εγείρει ενστάσεις για τις φοροαπαλλαγές (γεγονός που εξηγεί την επιλογή του Πρωθυπουργού να μην τις εξειδικεύσει αλλά απλώς να τις περιγράψει στη ΔΕΘ). Και είναι σαφές ότι, με αυτές τις προϋποθέσεις, ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος αυξάνεται κατακόρυφα. 

Το Μαξίμου, ωστόσο, γνωρίζει πως εάν η κ Μέρκελ ρίξει το βάρος της, τα πράγματα μπορεί να απλοποιηθούν. Προσοχή, όχι να γίνουν εύκολα αλλά, πάντως, να καταστούν περισσότερο ευανάγνωστα ως προς τις εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για το τί θα αντιμετωπίσουν, ούτε βέβαια αναμένουν το Βερολίνο να μεταβάλλει στάση και να απομακρυνθεί από το ευαγγέλιο της λιτότητας. Ο πρώην Υπουργός της Γαλλίας αλλά και Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το γνωρίζουν αυτό καλά. Ωστόσο, στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο συνδυασμός των επιτευγμάτων της χώρας αλλά και της επικείμενης προεδρικής εκλογής απαιτεί όχι μόνον λογιστικές αλλά πολιτικές λύσεις. Και μία τέτοια πολιτική λύση διεκδικεί ο κ. Σαμαράς, στο γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο. 

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ, που πέρυσι έκανε την παραχώρηση στην Αθήνα να δει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, όπως το ήθελε η τρόικα, προφανώς και δεν είναι έτοιμη για παραχωρήσεις. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης και ανόδου του Αλέξη Τσίπρα σαφώς προβληματίζει τους εταίρους ενώ βλέπουν με κατανόηση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δικομματική προκειμένου να πείσει τους δικούς της βουλευτές, πόσο δε μάλλον την αντιπολίτευση και τους πολίτες.

«Οπωσδήποτε η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι, εάν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να αποφευχθεί μία αριστερή κυβέρνηση», γράφει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν γερμανικές πηγές, παρά την καλή διάθεση και την κατανόηση, υποσχέσεις προς την Ελλάδα μάλλον δεν πρόκειται να δοθούν.


σχετικα αρθρα