Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Με τον πάπα Φραγκίσκο, τον πάπα των φτωχών συναντιέται σε λίγη ώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο Βατικανό. Ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποδέχθηκε εδώ και ενάμιση μήνα το αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το οποίο είχε κατατεθεί πριν από τις ευρωεκλογές. 

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του πάπα διεμήνυσαν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι μια τέτοια συνάντηση πριν από τις ευρωεκλογές θα εκλαμβάνετο ως παρέμβαση υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και γι αυτό θα ήταν καλύτερα να γίνει σε χρόνο πολιτικά νεκρό. 

Έτσι  η συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο προκειμένου οι δυο πλευρές να προετοιμαστούν κατάλληλα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο γι αυτό το ραντεβού έπαιξαν κορυφαία στελέχη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τα οποία χειρίστηκαν το όλο θέμα με άκρα μυστικότητα. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στην Αθήνα αφού όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να διαρρεύσει η πληροφορία προκειμένου  - όπως υποστηρίζουν- η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να μην έχουν τον χρόνο να παρέμβουν για να ματαιώσουν την συνάντηση. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν  ότι στο παρελθόν έχει υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση ή ανάλογη ενέργεια από το  υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να αναβληθεί συνάντηση που έχει ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με Ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης πάντως και αφού το ραντεβού με τον πάπα Φραγκίσκο είχε κλειστεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συζήτησε διεξοδικά μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. 

Στη συνάντηση των δύο πλευρών που σύμφωνα με το πρωτόκολλο αναμένεται να κρατήσει μισή ώρα η προκαθορισμένη ατζέντα αφορά στο μείζον θέμα της παγκόσμιας ειρήνης και της ανάγκης ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων, το μεταναστευτικό -ιδιαίτερα μετά τις ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο- καθώς οι αναγκαίες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πάντως την ιδιαίτερη πολιτική σημασία που έχει η συνάντηση Τσίπρα με τον αρχηγό της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τόσο για τη ριζοσπαστική αριστερά , όσο και για την ίδια την Ελλάδα επισημαίνοντας ακόμα ότι πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση. 

«Το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με Ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται πρώτη φορά με Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. 

Η άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα –τονίζουν -δεν αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη με την τρομολαγνεία που προσπαθούν να της προσδώσουν οι εγχώριοι μνημονιακοί εκπρόσωποι, αλλά με ουσιαστικό ενδιαφέρον και διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και για εύρεση κοινών βηματισμών όπου αυτό είναι εφικτό. 

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ακόμα ότι «μετά και την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναγνωρίζονται πλέον ως ισότιμοι συνομιλητές στα διεθνή φόρα, προβάλλοντας τη διαφορετική στρατηγική για την πορεία της Ευρώπης και την έξοδο από την κρίση. Σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που αναμασά την καταστροφική συνταγή της κ.Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη, εκπροσωπώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες.»