«Τιμώ τον Σκαραμαγκά, την περιοχή αυτή που δέχεται να γίνει ανοιχτή δομή και προχωρά τάχιστα και με γοργές διαδικασίες και θα είναι σύντομα έτοιμη, πάντα με ανθρωπισμό και με συναίσθηση της κατάστασης» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Κικίλιας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι υπεύθυνος για την τάξη και την ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα και «άρα, η εικόνα η οποία υπήρχε πριν από δύο, δυόμισι και τρία χρόνια της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας του οποιουδήποτε ήθελε να μπει μέσα στη χώρα, να λειτουργήσει έτσι όπως θέλει με όλους τους κινδύνους, είναι μη παραδεκτή για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «οι ανοιχτές δομές, όπως τις βλέπει η κυβέρνηση, είναι για μονογονεϊκές οικογένειες, είναι για ανήλικα, είναι για αναξιοπαθούντες, είναι για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι πρέπει να τύχουν μιας ιδιαίτερης φροντίδας». Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, για τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών» και ειδικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην Αμυγδαλέζα. 

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε επίσης, «Εγώ δεν θέλω να είμαι κακοπροαίρετος και να μιλήσω για κακοποιά στοιχεία, τζιχαντιστές, που κάποιοι αναφέρουν. Θέλω να πω ότι η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Πώς προστατεύει λοιπόν κανείς τον πληθυσμό του αλλά και αυτούς τους ανθρώπους, αφήνοντάς τους ανεξέλεγκτα να κυκλοφορήσουν δεξιά και αριστερά;».