Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σπανίως ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση αλλάζει την πολιτική του στο μέσον μιας τετραετίας. Εάν δεν γίνει όμως αυτό…το μοιραίο δεν θα αργήσει για την δικομματική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

Αυτό φαίνεται ότι το έχουν κατανοήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα πως θα καταφέρουν να το πράξουν αυτό. Σχεδόν όλοι τώρα μιλούν για «αλλαγή πολιτικής» που είναι αναγκαία συνθήκη εάν θέλει να επιβιώσει η δικομματική κυβέρνηση και ελπίζει ότι θα ξεπεράσει και τον κάβο της προεδρικής εκλογής με την εύρεση των 180 βουλευτών.

Ακόμη και όσοι βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παραδέχονται ότι «δεν αλλάζει ο πυρήνας αλλά θα χρειαστούν επί μέρους αλλαγές» εντός του δημοσιονομικού πλαισίου. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν εκκρεμεί η μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται να παρακάμψει ακόμη και τις γραμμές των πιστωτών, φθάνει αυτό όμως να το τηρήσει έως το τέλος και να μην μείνει μόνο στα σχέδια επί χάρτου.

Όπως τείνουν να διαμορφωθούν οι εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, οι διορθώσεις είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό και διαμορφώνεται ήδη ένα μέτωπο που αξιώνει ευθέως τη «νέα πορεία με νέα πολιτική» και αμφισβητεί την πρακτική των τροϊκανών που θέτουν βαριά και επικίνδυνα θέματα, όπως ομαδικές απολύσεις και αλλαγές επί τα χείρω στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά.

Αυτά θα τα συζητήσει ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο, όπου και θα ζητήσει βοήθεια και παρέμβαση της Γερμανίας να υποχωρήσει η τρόικα και να δώσει παράταση ζωής.

Εμμέσως στη ΝΔ αναγνωρίζουν ήδη τα προβλήματα που προκαλεί η κοινωνική δυσφορία και επιχειρούν να αναστρέψουν κλίμα, είτε με επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, είτε με κινήσεις που να δείχνουν πως αλλάζει η πολιτική.

«Πολλοί βουλευτές είναι ανήσυχοι αλλά και εκνευρισμένοι» τονίζει στέλεχος της ΝΔ με πολυετή κοινοβουλευτική και υπουργική θητεία για να δικαιολογήσει τις σχεδόν καθημερινές συγκεντρώσεις των βουλευτών κατά παρέες, στις οποίες συζητείται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία.

Στον αντίποδα υπάρχει η «ανησυχία των υφυπουργών» και παρατηρείται η «σιωπή των υπουργών», καθώς το φαινόμενο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που αποφεύγουν να παράσχουν δημοσίως αποφασιστική στήριξη προς την κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται και προκαλεί δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.