Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 

Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης του κοστολογημένου οικονομικού προγράμματος το οποίο εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ.

Ο βουλευτής της β΄ Αθήνας  και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζει  «προχειρότητες και λαθροχειρίες τα όσα εντοπίζει στην κοστολόγηση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

«Η επίθεση του υπουργείου Οικονομικών στην πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ενδεικτική για τη συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης - ελπίζει ότι οι μισθοί θα μειωθούν τόσο πολύ ώστε να ανταγωνιζόμαστε τη Βουλγαρία ή οποιαδήποτε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα αναφέρει στην δήλωση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τουλάχιστον έγινε ξεκάθαρο ότι το μόνο ενδιαφέρον που δείχνει το υπουργείο είναι για την εξωτερική ζήτηση, κάτι δύσκολο στις τωρινές συνθήκες που η Ευρωζώνη ξαναμπαίνει σε ύφεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά του η κατανάλωση των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί να κατανοήσει επίσης ότι με μια τόσο μεγάλη μείωση της ζήτησης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βοηθήσει τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα.» 

Στην συνέχεια και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τονίζει «Αλήθεια, έχει περπατήσει τελευταία ο κ. Σαμαράς σε έναν εμπορικό δρόμο, έχει δει πόσα μαγαζιά έχουν κλείσει και πόσοι λίγοι καταναλωτές πράγματι αγοράζουν προϊόντα σε όσα έχουν μείνει ανοιχτά; 

Αγνοεί το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θέλουν να πάρουν νέα δάνεια για επενδύσεις ή πολύ περισσότερο να προσλάβουν εργαζόμενους επειδή δεν αναμένουν αύξηση του τζίρου τους σε αυτή την κατάσταση;» 

Η Αριστερά  επισημαίνει, ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ  πιστεύει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι διαρθρωτικά, αν και προτείνει ένα πολύ διαφορετικό σύνολο μέτρων για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση. Αλλά πώς θα μπορούσαμε να είμαστε αδιάφοροι για τη ζήτηση, όταν τα στοιχεία δείχνουν τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 25% και μια ανεργία που πλησιάζει το 30%; 

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει « Στα θέματα της κοστολόγησης, θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να είναι τουλάχιστον πιο προσεκτική. Αλλά η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα περισσότερα ζητήματα -όπως με τις συνεχείς αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ- φαίνεται να αποτελεί πια μόνιμο χαρακτηριστικό. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κόστος των 4 δισ. για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο δήθεν ξέχασε να κοστολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν διάβαζαν άλλη μια φορά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, θα έβλεπαν ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι ως άμεσο μέτρο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.» 

Σε ό,τι άφορα τα κόκκινα δάνεια τόνισε « σε σχέση με το κόστος της διαχείρισης των "κόκκινων δανείων", που το υπουργείο ανεβάζει κατά 8 δισ. ευρώ, αξίζει να ειπωθούν τα εξής. Το υπουργείο θεωρεί ότι οι προβλέψεις των τραπεζών - τα αποθέματα για πιθανές ζημιές από τα "κόκκινα δάνεια"- είναι λιγότερες, μάλλον γιατί υπολογίζει τις συγκεκριμένες προβλέψεις κι όχι τις γενικές.»