Ο πόλεμος των αγωγών στην Ευρώπη είχε νικητή και αυτός είναι η Ελλάδα. 
 
Στο Μπακού βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να παρεβρεθεί στις εκδηλώσεις για τον αγωγό TAP. Έναν αγωγό η κατασκευή του οποίου πέρασε από 40 κύματα και που τελικά με λεπτές χειρουργικές κινήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης από το 2012 και του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, είχε επιτυχή έκβαση. 
 
Με κομβικό σημείο την 13η Φεβρουαρίου του 2013 όταν στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσιά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέγραφε την τριμερή συμφωνία  Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) σε μια εξέλιξη που διατήρησε και ενδυνάμωσε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη. 
 
«Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι παγκόσμιες εξελίξεις, όσον αφορά στην προσφορά, στη ζήτηση και στη μεταφορά ενέργειας, επηρεάζουν τα συμφέροντά μας και συνδιαμορφώνουν την εξωτερική και ενεργειακή πολιτική μας. Το νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς: η ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, η πρόσβαση σε νέες πηγές ενέργειας, το αυξημένο μερίδιο φυσικού αερίου στο νέο ενεργειακό μείγμα. Όλοι αυτοί οι νέοι παράγοντες εισέρχονται στην ενεργειακή εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε.
 
Η χώρα μας δεν αρκείται να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Συμμετέχει δυναμικά σε αυτές. Με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπως η σημερινή για τον TAP, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνιζε τότε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. 
 
Ο Aδριατικός Αγωγός TAP θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση ροή του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μεταφέρει αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας. 
 
Το έργο έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη να αυξήσει τη μεταφορική του ικανότητα από τα 10 στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ανάλογα με την παραγωγή και τη ζήτηση. Ο αγωγός ΤΑΡ είναι ένα διεθνές ενεργειακό σχέδιο ευρωπαϊκής εμβέλειας και σημασίας και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν έχει ζωτική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. 
 
Η Ελλάδα παίζει από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η υπογραφή της Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και όχι στα Τίρανα ή στη Ρώμη, όπως αρχικά είχε ορισθεί, γεγονός με συμβολική σημασία για το ρόλο της χώρας μας στην πρωτοβουλία αυτή.
 
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα με τη διμερή επικοινωνία και τον συντονισμό των τριών χωρών (Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας) και με άλλες χώρες που εμπλέκονται με τον αγωγό (Αζερμπαϊτζάν, Ελβετία, Νορβηγία, Γερμανία) κατάφερε να φέρει στο κέντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος την χώρα.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος όταν τελικά έγινε η επιλογή του TAP από την  Κοινοπραξία Shah Deniz II, τόνιζε άλλωστε πως με την «απόφαση αυτή η Ελλάδα καθίσταται κύριος παίκτης στην ενεργειακή πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Μια απόφαση, που αναδεικνύει έμπρακτα το νέο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, ενισχύοντας συγχρόνως και τις διμερείς μας σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και επισφραγίζοντας τις επιλογές και την οραματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά».